Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók
  • Köszöntő
    [2022.09.15.] - MHT Web-Szerkesztőség - Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók

    Tisztelt Doktornő, Doktor Úr, Kedves Kolléga!

    Viharos időket élünk, a koronavírus okozta pandémia és a háború árnyéka vetül hazánkra.

    Egyre nehezebb körülmények között kell helytállnunk – ami az egészségügy minden szegmensére fokozott terheket ró. Mindannyian próbálunk úrrá lenni a nehézségeken, fenntartani szakmai tevékenységünket, biztosítani a saját helyünkön és környezetünkben az ellátás folyamatosságát, színvonalát – és ezzel egyúttal az egészségügy egészének működését is.

    Ennek az erőfeszítésnek a része az is, hogy a szokásos napi rutin ellátáson túltekintve próbálunk előre lépni, fejlődni, szakmai tudásunkat pallérozni, építeni, karbantartani. 

     

    Ezzel a céllal gyűltünk össze ma is! A Magyar Hypertonia Társaság XXIX. Továbbképző Kongresszusa a hagyományokra építve idén is a gyakorló betegellátó szakemberek, kutató klinikusok és alapkutatással foglalkozó kutatóorvosok közös tudományos műhelye ahol az elméleti hátteret a gyakorlati megvalósítással együtt vitathatjuk meg közösen keresve a betegek optimális ellátásának lehetőségeit.

    Büszkén állíthatjuk, hogy a hagyományoknak megfelelően ismét sok területre kiterjedő, remélhetően mély tudást átadó programot állítottunk össze. Ismét nemzetközi kongresszust tartunk – Európa vezető szaktekintélyei közül többen tisztelnek meg minket jelenlétükkel, és szakterületük legfrissebb eredményeit ismertetik számunkra. Ennek keretében pénteken lesz az ESH/HSH Joint Meeting, mely az Európai Hypertonia Társaság akkreditált továbbképzése is.

    A hagyományoknak megfelelően portugál, szlovák és horvát barátainkat, sőt csütörtökön Gianfranco Parati, pénteken Giuseppe Mancia és Reinhold Kreutz professzort is vendégül láthatjuk. Bízunk benne, hogy e színes nemzetközi programban mindenki talál magának kedvére való témákat!

    Köszönöm a lehetőséget, hogy gyakorló szülész-nőgyógyász hipertonológusként elsőként lehetőséget kaptam e patinás kongresszus elnökeként közreműködni a szervezésben. Ennek gyümölcse az is, hogy az alapkutatói szekció idén a női hipertóniákra fókuszál, illetve vendégül láthatjuk a Magyar Menopauza Társaságot és a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrin Társaságot, valamint – régi hagyományként – a Harc a Női Szívekért Alapítvány szekcióit –, így az első nap délutánja a nőkről fog szólni. Természetesen a nefrológusok, a kardiológusok a gyermekgyógyászoktól a gerontológiával bezárólag találnak kedvükre való szekciókat, valamint a családorvosok is  szakmai súlyuknak megfelelően – kiemelt figyelmet kapnak a kongresszuson. A szekciókban áttekintjük a legfrissebb irányelveket és a betegellátást, a diagnosztikus és terápiás gondolkodásunkat befolyásoló legfontosabb változásokat egyaránt.

    A pénteki ebédszünetben jó szívvel javaslom a gyakorlat-orientált workshopokat, melyekre a szervezők lelkesen készülnek: a hagyományos ABPM, EKG és centrálisvérnyomás-mérés mellett idén a dietetikai megközelítést is megismerhetjük. Kiemelt figyelmet fordítottunk az utánpótlás-nevelésre is – ennek keretében lehetőséget kapnak a TDK‑, a PhD-hallgatók és a fiatal hipertonológusok is arra, hogy rövid előadásokban is- mertessék eredményeiket. Örömünkre szolgált az is, hogy az egyre nehezebb körülmények ellenére a gyógyszercégek továbbra is kiemelt figyelmet szentelnek társaságunk kongresszusának és részvételükkel emelik a rendezvény színvona- lát. Ennek köszönhetően széles palettán ismerhetjük meg az új készítményeket és a régebbi készítményekről nyert legújabb eredményeket – ettől is azt re- méljük, hogy stabilabb alappal tudjuk terápiás döntéseinket meghozni.

    A viszontlátás örömét közös élményekkel is szeretnénk emlékezetessé tenni – mindenkit szeretettel látunk a péntek esti fogadáson és a szombat reggeli frissítő futáson is!

    Reméljük, hogy e szép balatoni környezet, a nyárutó békés napsütese a szakmai épülésen túl a lelkek felfrissülésére is szolgál majd, és kipihenve, megújulva térhetünk vissza a hétköznapokhoz.

     

    Nagyon megtisztelő, örülök, hogy én lehetek e kongresszus elnöke és egyúttal a Török Eszter-jutalomdíj kitüntetettje is – és hálásan köszönöm a kongresszus sikeres szervezésében közreműködő kollégáim, barátaim, kiemelten Járai Zoltán, Masszi Gabriella és Nemcsik János munkáját, valamint a Koller Ákos vezette tudományos szervezőbizottság és az Expert Quality, Szalma Márta és csapatának segítségét!

     

    Dr. Várbíró Szabolcs

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>