Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Tájékoztató a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság és a Magyar Hypertonia Társaság együttműködésével megalakult ÉRVregiszter programról
  [2009.11.14.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Általános
  Lesújtó képet festenek a magyarországi perifériás érbetegség helyzetéről az érintettek – perifériás érbetegséggel küzdők és egészségügyi szakdolgozók – körében végzett felmérések adatai. Ugyanakkor fontos előrelépés a betegség elleni küzdelemben, hogy a Magyar Hypertonia Társaság és Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság által létrehozott ÉRVregiszter segítségével immár nyomon követhető a páciensek állapota.

  A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság együttműködésében, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával megalakult „ÉRVregiszter” program célja, hogy a szakértők valós képet kapjanak a Magyarországon lévő perifériás érbetegek számáról, arányáról, és valódi egészségi állapotáról.

  Az ÉRVregiszter programhoz eddig 9349 páciens csatlakozott, akik átlagéletkora 61,33 év (ez megegyezik az ÉRV Program hasonló számadatával). Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az ÉRVregiszterben kétszeres a 75 év felettiek száma, akiket a nagyszámú fiatal jelentkező ellensúlyozott.

  Az ÉRVregiszter egyik legfontosabb eredménye, hogy a bevont betegek 19,3 százalékánál egyértelműen kimutatható volt a már kialakult perifériás érbetegség. Ez még magasabb arány mint az ÉRV Programban (14,4%) tapasztalt, ami avval magyarázható, hogy míg az említett programba válogatás nélkül kerültek be a magasvérnyomás-betegségben szenvedők, addig az ÉRV-regiszterben azt tanácsoltuk, hogy elsősorban a veszélyeztetett betegcsoportokat szűrjék (A III. Magyar Kardiovaszkuláris Konszenzus ajánlásai értelmében a perifériás érbetegség megléte, tünetek nélkül, önmagában is nagy kockázatú kategóriába sorolja az érintettet!)

  További fontos eredmény – amely egybevág az ÉRV Program hasonló adataival –, hogy a hagyományos szív- és érrendszeri rizikóbecsléssel (Score) alacsony vagy közepes rizikójúnak vélt betegek 12-16 százalékánál fordult elő kóros boka/kar index, míg a magas rizikójúnak vélt betegek 30 százalékánál. A fenti adatsor arra is rámutat, hogy a Score skála szerinti alacsony vagy közepes rizikójú betegek egy része valójában a magas rizikófaktorhoz tartozik, csak a boka-kar index vizsgálat nélkül erre nem derül fény!

  Az ÉRVregiszter eredményei mellett fontos adatokkal szolgál az a felmérés is, melyet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamra végzett arra vonatkozóan, hogy az egészségügyi szakdolgozók mennyire vannak tisztában a perifériás érbetegség ismertségével, diagnosztikájával, illetve rendelkeznek-e kellő információval az ÉRVprogram céljairól.

  A közel 200 fő bevonásával elvégzett vizsgálatból kiderül, hogy a megkérdezettek jelentős része tisztában van a perifériás érbetegség jelentésével (66%), az ÉRV Program céljaival (43%) illetve a betegség kiszűrésének és kezelésének jelentőségével (78%). Szintén pozitív eredményként értékelhető, hogy a megkérdezettek 61 százaléka ismeri a boka-kar index vizsgálatot.

  Ugyanakkor a felmérés több hiányosságra is felhívja a figyelmet, hiszen a megkérdezettek 53 százaléka nem tudja, hogy melyek a boka-kar index normális tartományba eső értékei és 67 százalékuk olyan intézményben dolgozik, ahol nem áll folyamatosan rendelkezésre a vizsgálat elvégzéséhez szükséges doppler készülék.

  A két vizsgálat eredményeit összefoglalva elmondhatjuk, hogy az ÉRVregiszter és az ÉRV Program létrehozásával hazánkban is elindult egy olyan folyamat, amely segít a perifériás érbetegség elleni küzdelemben, azonban nagyon sok feladat áll még előttünk.
  A perifériás érbetegségben szenvedők és a veszélyeztetettek tájékoztatása és kiszűrése mellett ugyanolyan hangsúlyt kell fektetni a szűrésben résztvevő szakszemélyzet tudásának fejlesztésére, és a megfelelő munkafeltételek megteremtésére is.

  Az ÉRVregiszterről
  A regiszter a Magyar Hypertonia Társaság által, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával elindított EReink Védelmében (ÉRV) program alprogramja, tulajdonképpen folytatása kiterjesztése. A kezdeményezés célja a tünetmentes perifériás érbetegek felderítése és a körükben tapasztalható kiemelkedően magas szív- és érrendszeri halálozási arány (a betegek közel egyharmada 5 éves belül meghal!) csökkentése, fő „eszköze” pedig ún. boka/kar index mérés, ami egy egyszerű, fájdalommentes, beavatkozással nem járó műszeres vizsgálat.
  Az érdeklődők minden, a perifériás érbetegséggel, a boka/kar index méréssel, vagy a ÉRV Regiszterrel kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a www.ervprogram.hu címen elérhető honlapon, vagy az ország bármely részéből helyi tarifával hívható (06) 40/918-020 számon.

  A perifériás érbetegségről
  A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája. E betegségben az erek beszűkülése leginkább az alsó végtag verőereiben lép fel. Felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat.
  A romló alsóvégtagi keringés leggyakoribb, már érezhető tünete a járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, fáradtság- vagy nehézségérzet, fájdalom, ami pihenéskor rövid idő alatt megszűnik. Ilyenkor azonban már az erek károsodása már szinte biztosan megindult.
  Magyarországon az érszűkület összesen mintegy 400 ezer embert érint. Fokozottan veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek, illetve, mint a legtöbb szív- és érrendszeri betegségnél, itt is nagyobb a baj kialakulásának esélye, ha a családban gyakran fordul elő érbetegség.
  A perifériás érbetegség több szempontból is veszélyes. Túl azon, hogy a láb keringésének romlása akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, késői felismerése akár a végtag amputációjához is vezethet. Mindazonáltal az igazi veszélyt az jelenti, hogy a normál, tünetmentes társaikhoz hasonlítva, az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére, felismerés és kezelés nélkül a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>