Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  A kardiovaszkuláris prevenció új szemlélete
  [2022.09.15.] - MHT Web-Szerkesztőség - Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók

  Bár Európa számos országában csökken az atherosclerotikus kardiovaszkuláris betegségek (ASCVD) előfordulása és mortalitása, mégis változatlanul a morbiditás és mortalitás legfőbb okát képezik – még a COVID-19 árnyékában is.

  A rizikótényezők jól ismertek, és a prevenció legfőbb eszköze az egészséges életmód népszerűsítése, valamint a dohányzás elhagyása lenne. A rizikófaktorok jelentős részét hatékonyan és biztonságosan tudjuk kezelni, és a gyógyszerek nagy része nem jelent nagy költséget a generikumok elterjedésével, minden adott tehát a hatásos kardiovaszkuláris (CV) prevencióhoz.

   

   

  Ennek ellenére az emberek nagy része egészségtelen életmódot követ és a rizikófaktorokat gyakran elégtelenül kezeljük, még a nagy kockázatú egyénekben is. Ezek a felismerések indokolták a 2021-es európai prevenciós ajánlásnak1 a megszületését, amelyből egy kis szubjektív ízelítőt kíván a jelen előadás kiemelni.

  Központi kérdés azoknak az egyéneknek a beazonosítása, akik profitálhatnak a prevenciós erőfeszítésekből. Minél nagyobb az abszolút kockázat, annál nagyobb az az abszolút nyereség, amit a rizikófaktorok kezelésével elérhetünk, és annál kisebb azoknak a száma, akiket egy esemény megelőzéséhez kezelnünk kell (NNT: number needed to treat). A látszólag egészséges (atherosclerotikus betegségtől mentes, nem diabéteszes, nem vesebeteg, nem extrém magas koleszterinszintű) 70 évnél fiatalabb egyének 10 éven belüli fatális vagy nem fatális szív- érrendszeri kockázatának felmérésére a SCORE2 (Systematic Coronary Risk Est- imation) táblázatot kell használni. A látszólag egészséges 70 év felettiek hasonló kockázatának becslésére a SCORE2-OP


  (Systematic Coronary Risk Estimation 2 – Older Persons) szolgál. (Ezzel szemben emlékezhetünk, hogy a 2016-os ESC prevenciós guideline a Systemic Coronary Risk Estimation, a SCORE algoritmus alapján a 10 éven belüli halálos CV események kockázatát segített megbecsülni).2 A SCORE2-nek több újdonsága van a korábbi SCORE-táblához képest. Életkortól függően mást jelentenek az egyes kockázati kategóriák: igen nagy kockázat (SCORE2 >7,5% 50 éves kor alatt; SCORE2 >10% 50–69 életkor között; SCORE2-OP >15% 70 éves életkortól), nagy kockázat (SCORE2 2,5–7,5% 50 éves kor alatt; SCORE2 5–10% 50–69 életkor között; SCORE2-OP 7,5–15% 70 éves életkortól), kisközepes kockázat (SCORE2 <2,5% 50 éves kor alatt; SCORE2 <5% 50–69 élet- kor között; SCORE2-OP <7,5% 70 éves életkortól). Igen nagy kockázat esetén kötelező a rizikófaktorok kezelése, nagy kockázat esetén megfontolandó, míg kis- közepes kockázati kategóriában megfontolható (gyógyszeres kezelésről beszélünk, természetesen a nem gyógyszeres kezelés, az életmód-terápia ajánlott minden kockázati kategóriában).

  A guideline a rizikófaktorokat és a kezelési elveket az egyén és a populáció szintjén is értelmezi.

  A kockázatbecslés során figyelembe vett rizikótényezők között ezúttal már nem az LDL-koleszterin, hanem a non- HDL-koleszterin szerepel a SCORE2- táblán, amelynek a számítása sokkal egyszerűbb (ugyanis az összkoleszterinből mindössze ki kell vonni a HDL-t, és már meg is kapjuk), és az összes ApoB- tartalmú (atherogen) partikulumot jelenti: az LDL-koleszterinen kívül az

  IDL-t, VLDL-t, de még az Lp(a)-t is.3 Igaz, a normálértékei kevésbé ismertek,


  ráadásul nehezen értelmezhető, miért cserélték le az LDL-t, amikor a terápia elsődleges célja változatlanul az LDL célérték alá történő csökkentése. Talán az adja a magyarázatát, hogy a számított LDL és a direkt módon mért LDL között épp a TG-szinttől függően jelentős eltérés lehet, és az 1970-es évek óta használt Friedewald-képlet megbízhatósága erősen korlátozott a 2,3 mmol/l feletti tri- gliceridszintnél és az 1,8 mmol/l alatti LDL-C-tartományban. Éppen emiatt 2013-ban Martin és munkatársai közöltek egy új LDL-C-számítási módszert (Martin/Hopkins-féle kalkuláció), amely tulajdonképpen egy módosított Friedewald-képlet, és csak 4,5 mmol/l alatti TG-szinteknél érvényes, 4 ennek számítására már létezik pl. mobiltelefonos applikáció is. Mellesleg mindkettő számításához szükség van a HDL értékére, amit még manapság sem mérnek/kérnek rendszeresen (sokszor csak Kol és TG van a laborleleteken).5

  Az LDL-koleszterinre, a vérnyomásra, valamint a CH-anyagcserére, a glikémiás kontrollra vonatkozó célértékek nem változtak a 2019-es dyslipidaemia-,6 a 2018-as hipertónia-,7 illetve a 2018-as diabétesz-ajánlás óta,8 ezeket a célokat a jelenlegi prevenciós guideline változtatás nélkül átvette.

  A friss prevenciós guideline egyik legjobban használható, szemléletes újdonsága az a becslés, amely azt segíti a betegeknek elmagyarázni, hogy mekkora haszna van az LDL-koleszterin, a vérnyomás csökkentésének, és hogy még az előbbiekhez képest is mekkora várható nyeresége van a dohányzás elhagyásának bármely életkorban a nyerhető, egészségben eltöltött életévek számát tekintve. Éppen ez a LIFE-CVD meperspective CardioVascular Disease) koncepció lényege: a látszólag egészséges egyének abszolút kockázatának csökkentése egy-egy befolyásolható rizikófaktor javítása, eliminálása révén mekkora nyereséget hozhat a várható élettartam növekedésében. A dohányzás elhagyása az összes preventív lépésnél hatékonyabb az infarktus, a stroke vagy a CV halálozás kockázatának csökkentésében. 45 éves kortól férfiakban 65 éves korig, nőkben 75 éves korig 3–5 évet nyerhet, aki elhagyja a dohányzást. Még az erős dohányosoknál (napi több mint 20 szál cigaretta) is csökkenthető 5 éven belül a CV kockázat, de a teljes egészségnyereség ennél is nagyobb lehet, a nem CV halálozás csökkenése miatt.

  Az új guideline az elmúlt évek ESC- ajánlásait igyekezett integrálni és egységes szemléletűvé tenni: a hangsúly az új kockázatbecslési modellen, a rizikófaktorok szűrésén, az egyén és a populáció szintjén megvalósuló kezelésén alapul. A célértékek szigorodtak, melyeknek az elérése a kombinációs kezelésen alapul úgy a hipertónia, mint a T2DM vagy a hypercholesterinaemia terápiájában.

  A gyógyszeres kezelés azonban nem lehet sikeres a megfelelő életmódterápia, az életmódváltás nélkül, aminek legfontosabb elemei a szívbarát diéta, a sófogyasztás mérséklése, a rendszeres testmozgás, a testsúlycsökkentés, a dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás csökkentése.


  Dr. Benczúr Béla

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>