Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Interdiszciplináris fórum - A gyermekkori daganatos betegséget túlélők hosszú távú gondozása
  [2022.09.20.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Általános

  Időpont: 2022. október 26.
  Helyszín: Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (1082 Budapest Üllői út 78.)

   

  A gyermekkori daganatos betegségek gyógyításában számos területen igen jelentős áttörés történt az elmúlt évtizedekben, egyre nagyobb azoknak a betegeknek aránya, akik alapbetegségükből valóban gyógyultnak tekinthetők, nemcsak elérik a felnőttkort, de valóban hosszútávú túlélésre számíthatnak. A gyermekkorban elszenvedett daganatellenes kezeléseknek azonban hosszú távú egészségkárosító hatásaik is vannak, melyek sokszor csak évtizedekkel később mutatkoznak meg. Emiatt a betegek hosszú távú, szakértő multidiszciplináris gondozása szükséges, mely jelenleg nem megnyugtatóan megoldott.  

   

  A fórum közvetlen szakmai célkitűzése a szakmai háttér megteremtése és párbeszéd megkezdése a társszakmák minél szélesebb körével az alábbi célok megvalósításához:  

   

  1. “Túlélő útlevél” (“Survivorship passport”) létrehozása: A gyermekonkológiai gondozásból való elbocsátáskor minden betegről készül egy standardizált dokumentum, mely tartalmazza a pontos diagnózist, a kezelés időtartamát és természetét, illetve a kezelés következtében potenciálisan fellépő késői toxicitásokat, vázlatos gondozási javaslattal. Ez a dokumentum az EESZT-be feltöltésre kerül, és a beteg minden későbbi kezelőorvosa számára hozzáférhető.  

   

  2. Tranzíciós irányelv létrehozása: A gyermekkori daganatellenes kezelés következtében fellépő késői toxicitások követésére javasolt szűrővizsgálatokra vonatkozó szakmai iránymutatás.  

   

  3. “Túlélő gondozási központ/ok” kialakítása: A gyermekkori daganatos betegséget túlélők onkológiai kezelés lezárultát követő utógondozását koordináló multidiszciplináris központ létrehozása, mely egyben “tranzíciós klinika” is, azaz segíti a betegek gördülékeny átadását a multidiszciplináris gyermekellátásból a multidiszciplináris felnőttgondozásba.  

   

  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!   

  Jelentkezési határidő október 20.   

     

  Regisztrációra az OFTEX rendszerben vagy az alábbi linken van lehetőség:   

  Regisztráció

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>