Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  A hypertonia megközelítése különböző nézőpontokból - Mit jelent a hypertonia egy fiatal orvosnak?
  [2023.09.14.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók

  A fiatal orvosok gyakran találkoznak hypertoniás pácienssel a betegség magas prevalenciája miatt. Kezdeti gyakorló időszakukban – kötelező SBO-gyakorlat, ügyelet stb. 

  – a többségük megtapasztalja a hypertensiv excessus rendezésének örömét vagy éppen a terápiarezisztencia nehézségeit. Már orvostanhallgató korukban a családtagok, ismerősök vérnyomását mérik, esetleg ők már tanácsot is kérnek tőlük. A lelkes, tanulni vágyó orvostanhallgatókat már az évközi és főleg a hosszabb nyári szakmai gyakorlatokon meg kell ismertetni a helyes vérnyomásméréssel.

  Háziorvosi, kardiológiai, nefrológiai szakellátáson gondozzák a legtöbb hypertoniás pácienst, ezért a szimpózium keretén belül ezeken a területeken dolgozó fiatal orvosok számolnak be, milyen formában találkoznak a hypertoniával, hogyan tudnak becsatlakozni ennek az ellátásába, milyen kutatási lehetőségeket kínál a hypertonia, illetve hol lehetne előrelépni ezeken a területeken. Dr. Mohos András a háziorvosi oldalról közelíti meg a magasvérnyomás-betegség ellátását, ahol kiemelt jelentősége van a szűrésnek, valamint a betegedukációnak. Dr. Baracs-Botos Viktória a kardiológiai szakrendelésen gyűjtött tapasztalatairól számol be, ahol már többnyire polymorbid, terápiarezisztens hypertoniás betegek fordulnak elő. Dr. Jakab Dániel, aki mint gyermeknefrológus ismerteti a nagyon fiatal és fiatal pácienseknél előforduló hypertonia sajátosságait és nehézségeit. Nemcsak a vesebetegség oldaláról közelíti meg a témát, hanem az egyik leggyakoribb civilizációs ártalom is szóba kerül. A szimpóziumon kitekintünk az experimentális kutatások területére is. Hiszen a hypertonia mechanizmusainak a minél részletesebb megismerése segíthet újabb terápiás lehetőségek felé fordulni. Egy fiatal kutató, dr. Monori-Kiss Anna, saját eredményeinek bemutatásán túl beszél a legújabb kutatási trendekről, az alapkutatás jelentőségéről és az alap- és klinikai kutatási együttműködések fontosságáról.


  Azt is meg kell említeni, hogy a mai mindennapoknak elválaszthatatlan része az információk villámgyors terjedése, megosztása. Általánosságban is a mai fiatalok az internet, a közösségi média és platformok világában nőnek fel. Ezeket pedig nemcsak a szórakozásban, hanem a mindennapi betegellátásban és a kutatásban is lehet és kell használni. A mai fiatal orvosok azok, akik ezt már készségszinten tudják integrálni a munkájukba, így a hypertonia ellátásába és kutatásába is.


  Ezzel a szimpóziummal a fiatalokat ösztönzőleg kívánjuk megszólítani, várjuk őket a hypertoniával foglalkozó orvosok közösségébe. Az idősebb kollégáknak pedig azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen üzenetekkel tudják a hypertoniaellátás és/vagy -kutatás irányába fordítani a fiatal, konkrét téma irányába még nem elkötelezett orvosokat. A november 25-én Szegeden tartandó VII. MATHINÉ (Magyar Tudós Ifjú Hypertonologusok és Ifjú Nephrologusok Értekezlete) is egy kiváló lehetőség lesz erre.


  Dr. Fejes Imola

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>