Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Nemzetközileg elismert az itthon is egyre népszerűbb ÉRV Program
  [2010.09.30.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Általános
  ÉRV ProgramA Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság együttműködésében, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával létrehozott EReink Védelmében és ÉRV Regiszter Programban leszűrt betegek száma tavasz óta közel megduplázódott! A „mennyiségen” túl a munka minősége is hangsúlyt kapott, komoly nemzetközi elismerés formájában, illetve a program legaktívabb ÉRV Pontjainak versenye révén.

  A Magyar Hypertonia Társaság az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával létrehozott EReink Védelmében (ÉRV) program deklarált célja a tünetmentes perifériás érbetegek felderítése és a körükben tapasztalható kiemelkedően magas szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentése.
  A program legfontosabb eddigi eredménye, hogy bevont betegek 14 százalékánál egyértelműen kimutatható volt a már kialakult perifériás érbetegség, illetve további 15,6 százalékuknál volt megfigyelhető az érszűkület kialakulásának markáns lehetősége.
  Az 5 évesre tervezett Program komoly nemzetközi szakmai sikere, hogy idén szeptemberben a Nemzetközi Angiológiai Unió Európai Kongresszusán a hivatalos program részeként, szóbeli előadás keretében mutathatták be a vizsgálati eredményeket.

  Az Ereink Védelmében Program kiterjesztéseként a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság együttműködésében, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával létrejött az „ÉRV Regiszter” program, melynek célja, hogy a szakértők valós képet kapjanak a Magyarországon lévő perifériás érbetegek számáról, arányáról, és valódi egészségi állapotáról.

  2010 szeptemberére az ÉRV Regiszter programhoz már több mint 35 000 páciens csatlakozott, így a regiszterbe került betegek száma tavasz óta közel megduplázódott! Jelenleg országszerte már több mint 200 családorvosi praxisban lehet a Regiszter Programba bekerülni és ez a szám hétről-hétre nő.

  A regiszter programban elsősorban a perifériás érbetegség szempontjából veszélyeztetett egyének szűrését javasoltuk. Az ÉRV programhoz hasonlóan, a bevont személyek közel 60 százaléka nő, átlagéletkoruk 60 év. A perifériás érbetegség a megvizsgáltak 17,3 százalékánál egyértelműen diagnosztizálható volt, 20 százalékuknál pedig határértéken lévő eredmények születtek, így 1 év múlva kontroll vizsgálatuk javasolt. Ez az arány egyértelműen mutatja, hogy a perifériás érbetegség korai, még tünetmentes állapotban történő kiszűrése nagyban hozzájárulhat a későbbi súlyos szív- és érrendszeri események megelőzéséhez.
  A vizsgálati eredmények kapcsán fontos kiemelni, hogy a 75 év feletti férfiak esetében a perifériás érbetegség előfordulása több mint 30 százalék, nők esetében pedig 23 százalék. Ez persze nem jelenti azt, hogy a fiatalabb korcsoport ne lenne veszélyben, hiszen már a kiszűrt 50 év alatti betegek esetében is közel 10 százalék volt a betegség előfordulása.

  A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság kezdeményezésében 2010 tavaszán ÉRV Regiszter Versenyt hirdettek a már bevont és újonnan csatlakozó ÉRV Regiszter Pontok körében. A verseny célja, a perifériás érbetegség minél szélesebb körű kiszűrése, a boka/kar index mérés fontosságának hangsúlyozása. A szervezők ezzel kívánták felhívni a figyelmet arra, hogy a perifériás érbetegség már tünetmentes állapotban is diagnosztizálható egy egyszerű és fájdalommentes vizsgálattal. A megmérettetés során a legmodernebb doppler mérőkészülékekkel is segítette a Társaság az első öt legtöbb beteget kiszűrt ellátóhely munkáját. A vetélkedés győztesei immár a legmodernebb doppler mérőfejjel végezhetik munkájukat.

  A verseny keretében a legtöbb boka/kar index mérést elvégzett ÉRV Regiszter Pontok munkatársai:
  Dr. Czipott Gabriella, Kecskemét
  Dr. Metz Edit, Budapest
  Dr. Hérincs István, Nagykáta
  Dr. Takács Imola, Tordas
  Dr. Rada Éva, Budapest

  A Társaság továbbra is minél több háziorvosi praxis csatlakozását várja a Programhoz annak érdekében, hogy minél szélesebb körben elvégezhető legyen ez az egyszerű és fájdalommentes vizsgálat, ami igazoltan nagyon jól (előre)jelzi a Magyarországon vezető halálozási oknak számító szív- és érrendszeri betegségeket.

  Az érdeklődők minden, a perifériás érbetegséggel, a boka/kar index méréssel, vagy az ÉRV Regiszterrel kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak a megújult www.ervprogram.hu címen elérhető honlapon, vagy az ország bármely részéből helyi tarifával hívható (06) 40/918-020 számon. Az érintettek és az érdeklődők ismereteinek bővítése céljából bevezetett újdonság, hogy a weboldalon immár szakértő is válaszol az írásban feltett kérdésekre.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>