Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Új utakon 140/90 alatt! - sajtótájékoztatót tartott a Magyar Hypertonia Társaság
  [2011.03.22.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Általános
  Új utakon 140/90 alatt!Az immár hat éves tapasztalattal rendelkező „Éljen 140/90 alatt!” program az egészségügyi felvilágosításban ritkán használt eszközökhöz nyúl az érintettek felé is irányuló kommunikációban.

  A szervező Magyar Hypertonia Társaság ezúttal a fiatalokhoz fordul, mégpedig úgy, hogy őket természetes környezetükben, az iskolákban és az interneten keresztül, a körükben népszerű közösségi média eszközeivel érje el. A már ismert szakértői csapat ennek köszönhetően a Lelkes-Mérő „családdal” bővül, akik segítik az információk eljutását a fiatal korosztályhoz.
   
  Az „Éljen 140/90 alatt!” mozgalom során a szervező Magyar Hypertonia Társaság már számos kommunikációs eszközt és elemet alkalmazott a hipertónia és szövődményeinek megismertetése, megfelelő kezelése, és megelőzése érdekében.
  A magasvérnyomás-betegség a leggyakoribb magyarországi betegség, megközelítőleg 3 millió ember érintett benne. Ez a szám azt is jelenti, hogy gyakorlatilag nincs ma olyan magyar család, amelyben ne lenne a hipertóniában érintett családtag.
  Márpedig ha minden családban található érintett – ráadásul gyakran anélkül, hogy tudna a problémájáról –, érdemes az eredményes prevenciót a felismeréssel összekötni, és a család legfiatalabb tagjaira koncentrálni. Fiatalabb korban még sokkal fogékonyabbak vagyunk, nem alakultak még ki „rossz szokások” (megvalósul a prevenció), mindezek mellett egy vérnyomásmérővel érkező, kíváncsiskodó unokát, gyereket sem zavarunk el (ez segíti az öngondoskodás jelentőségének felismerését).
   
  Ennek megfelelően a Társság meghirdeti a „Hypertonia Éve 2011” elnevezésű edukációs kampányát, és az idei év során olyan kommunikációs eszközöket választott, amik a fiatalabb korosztályt, de rajtuk keresztül a családtagokat célozza meg: iskolai kampány, web 2.0 aktivitások és oktatófilm az interneten. 2011-ben a 2009-ben elkezdett Tudatos Törődés gyakorlati megvalósítását visszük tovább a magasvérnyomás-betegség kezelésének eredményességre való törekvés hangsúlyozásával. A kezelés akkor lesz eredményes, a kezelőorvos és a beteg pedig sikeres, ha a beteg „hű” az alkalmazott terápiához, és érdekelt saját kezelésében. A megfelelő terápia-hűség, adherencia (beteg-compliance és terápiás perzisztencia) egyik kulcsa az egyénre szabott gyógyszeres terápia kialakítása hosszú távon, valamint a helyes életmód követése, vagyis a beteg együttműködése A terápiahűség fenntartása kulcsfontosságú a magas vérnyomás okozta szövődmények elkerülésében is.
   
  2011-ben a terápiahűséget, a betegek együttműködésének javulását, és így a célvérnyomás értékek elérésének emelkedő arányát, azaz az eredményesség növekedését az otthoni vérnyomásmérés középpontba helyezésével kívánjuk ösztönözni.
   
  ISKOLAI KAMPÁNY
  A Magyar Hypertonia Társaság az „Éljen 140/90 alatt!” program keretében a „Hypertonia Éve 2011” címmel pályázatot hirdet iskolák részére. A cél, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon a magasvérnyomás betegség és szövődményeinek megelőzése, kiszűrése és megfelelő kezelése.
  A pályázattal az orvosszakmai Társaság arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a vérnyomásmérést otthon is bárki el tudja végezni, bármilyen életkorban. Az otthoni mérés azért is nagyon fontos, mert rendszeres, nyugalmi állapotban történő méréssel időben kiszűrhető a betegség, és megakadályozható az olyan súlyos szövődmények kialakulása, mint például az agyvérzés vagy infarktus.
   
  Éppen ezért a szervezők pályázatot hirdetnek az ország összes általános- és középiskolája számára, hogy kiderüljön, melyik intézmény tudja a legnagyobb figyelmet fordítani az egészségre, azon belül a magasvérnyomás-betegség megelőzésére.
  A feladat, hogy a diákok mérjék meg a legtöbb szülő, nagyszülő, családtag, ismerős vérnyomását és a mért értékeket a pályázathoz mellékelt vérnyomásíveken tüntessék fel, majd az íveket beküldve vegyenek részt a pályázaton.
  Minden megmért vérnyomás 1 pontot ér. További külön pontot ér, ha az illető, akinél magas vérnyomást észleltek, el is megy orvoshoz és a vérnyomásív megfelelő rubrikájában az orvos pecsétje is szerepel. A három legtöbb pontot begyűjtő iskola lesz a díjazott, az első helyezett 300.000, a második 150.000, a harmadik 50.000 forint értékű sportszervásárlási utalványt nyer!
   
  ONLINE AKTIVITÁSOK
  A fiatal korosztály elérésének egyik legjobb módja a közösségi oldalak használata, azonban a felhasználók általában csak önkéntesnek látszó tartalmakat fogadnak el, melyek szórakoztatóak, figyelemfelkeltők, vagy erős érzelmi kötődést váltanak ki. A Magyar Hypertonia Társaság ezt felismerve alakította ki a fiatalok felé irányuló kommunikációját 2011-re.
  A legnagyobb videómegosztó portálon, a YouTube-on jelenleg egyetlen magyar nyelvű film sem található a magasvérnyomás-betegség témájában, így első lépésként ide készülnek kreatív tájékoztató filmek. A 3-5 perces filmekben a Lelkes-Mérő család bábfigurái a legnevesebb hazai szakemberekkel közösen fogják a téma egyes részleteit bemutatni.
  A Lelkes-Mérő család 6 tagja a legnagyobb közösségi oldalakon – mint a Facebook és Iwiw - is feltűnnek majd, ahol egészségtervet lehet készíteni számukra – a 3 legjobbat díjazzák! –, az ismerősöket is be lehet vonni a „családon” keresztül a figyelemfelhívásba, kérésre tanácsokat kaphatunk ahhoz, hogy megőrizzük szívünk egészségét. Végezetül egy „játékban” is szerepet vállalnak a Lelkes-Mérő család tagjai, melyben különféle tárgyak segítségével kell (és lehet) a család szereplőinek rossz szív- és érrendszeri értékeit (pl. a vérnyomás értékét) csökkenteni/javítani.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>