Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A hatóság nem szereti az 'oltogatókat'
  [2011.07.24.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Általános
  Mindössze 70 orvos és 4 asszisztens rendelkezik Magyarországon olyan hatósági tanúsítvánnyal, amely alapján hivatalosan is beadhatja az utazási oltásokat. Az ÁNTSZ ugyan nem szereti, de tudomásul veszi, hogy alkalmanként a háziorvosok is kínálnak ilyen szolgáltatást.

  Óvatos becslések szerint országos szinten csaknem harminc, a fővárosban pedig tíz olyan egészségügyi szolgáltató van, amelynek működési engedélye kiterjed az utazási oltások beadására is. Ennek ellenére számos háziorvos beadja a vakcinát azon betegeinek, akik ezt kérik.

  A leggyakoribb utazási kísérő tünet, a hasmenés, illetve a szúnyogok által terjesztett betegségek mellett fel kell készülni a kullancsok támadására – mondta el kérdésünkre az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont vezetője. Jelenik Zsuzsanna hangsúlyozta: a kullancsok okozta kórformák a szomszédos országokban szokatlanul aktívan vannak jelen.
  A szakértő rámutatott arra is, hogy azok sem lehetnek nyugodtak, akik valamely Nyugat-európai országba látogatnak, mivel – az ott jellemző, igen alacsony átoltottság miatt – olyan fertőző betegségek is terjednek, amelyek itthon (a kötelező vakcinálásnak köszönhetően) már a feledés homályába merültek. Ilyen például a kanyaró, a szamárköhögés vagy a gyermekbénulás. Egyebek mellett ezek ellen is beoltják azokat, akik utazás előtt felkeresik az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) helyi oltóközpontját.

  Drága védettség
  A központban jelenleg 18 féle vakcinából 15-18 ezer oltást adnak be évente – tudtuk meg Jelenik Zsuzsannától. Elmondása szerint a vakcina beadását minden esetben személyes konzultáció előzi meg, ez ad ugyanis módot arra, hogy „személyre szabottan” állítsák össze az utazó oltásait. Nem mindegy, hogy a turista szenved-e valamilyen krónikus betegségben, avagy korábban részesült-e hasonló védőoltásban.
  Az utazási oltások akár több tízezer forintba is kerülhetnek. A konzultációért egységesen 4 ezer forintot kérnek, ehhez adódik a vakcinák és az oltások beadásának ára. Az illetékes tájékoztatása alapján a legolcsóbb oltóanyag 2 ezer, míg a legdrágább 16 ezer forintba kerül. A magánorvosi rendelőkben az árak jóval magasabbak, van olyan szolgáltató, amely pusztán a konzultációért csaknem 20 ezer forintot kér.
  Jelenik Zsuzsanna az érdekességekről és a „rekorderekről” szólva hozzátette azt is, hogy a központban a legfiatalabb egy 3 hónapos magzat volt, akinek szülei azért kértek tanácsot, hogy születés után milyen oltásokban részesüljön a gyerek. A legidősebb utazó 92 éves volt, aki afrikai körútra készült. Volt olyan kliensük is, aki ugyan súlyos beteg volt, vese-transzplantáción esett át, volt két agyvérzése, ám ennek ellenére a központ munkatársai áldásukat adták az indiai túrára, ahonnan az illető ugyanolyan állapotban tért vissza, mint ahogy elment.
  Az oltócentrumban egyébként a külföldön munkát vállalókat ugyanúgy ellátják oltással és jó tanácsokkal, mint az extrém sport szerelmeseit, hegymászókat, barlangászokat, de az aranymosásra, illetve gyémántbányászatra vállalkozókat sem küldik haza.

  Tűrik, nem tiltják, de nem is támogatják
  A Tisztiorvosi Hivatalban tisztában vannak azzal, hogy nincs kellőképpen rendezve az oltási jogosultságok köre, ám az utazási vakcinák terén viszonylag jó a helyzet. Mind az oltóhely definíciója, mind az oltás beadására jogosultakkal szemben támasztott kívánalmak egyértelműek, ráadásul a hatóság minden segítséget megad azoknak, akik ezzel a profillal szeretnék bővíteni a praxisuk szolgáltatási körét.
  Jelenik Zsuzsanna tájékoztatása szerint első ízben 2008-ban rendeztek itthon utazási medicina tanfolyamot. A rendezvények célja, hogy a növekvő igényeknek megfelelően, egységes és magas színvonalú ismereteket adjon át azoknak a kollégáknak, akik az utazók egészségügyi felkészítésével foglalkoznak.
  A járványügyi alapismeretektől, a betegségek átvitele, tünete, az aspecifikus és specifikus megelőzési lehetőségeken át, a kockázati csoportok felkészítéséig, minden olyan téma bekerült a tanagyagba, mellyel az orvosok munkájuk során találkozhatnak.
  A legtapasztaltabb szakemberektől hallanak a védőoltásokról, trópusi betegségekről, maláriáról, a környezeti káros behatásokról, öngyógyításról, extrém sportok kockázatáról, állatharapások által terjesztett betegségekről, kisgyermekkel utazók, terhesek ellátásáról és az expedíciók felkészítéséről is.

  Forrás: IntelliMed

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>