Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A rezidenseknek van inkább mehetnékje - folytatódik a orvos-migrációs számháború
  [2011.07.29.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Általános
  Az egészségügyi kormányzat cáfolja azokat a híreket, melyek szerint idén több ágazati dolgozó hagyta el az országot, mint tavaly. Ettől függetlenül mind a rezidensek, mind a Magyar Orvosok Szövetsége megkongatta a vészharangot.

  Nem igaz, hogy idén sokkal többen távoztak volna külföldre, mint korábban: a növekedés összességében nem éri el az 1 százalékot sem. Mindössze hat fővel több egészségügyben dolgozó kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavállaláshoz az év első felében, mint tette ezt tavaly, ugyanebben az időszakban. Az Egészségügyi Államtitkárság közlése szerint 2010 első félévében 753-an, míg az idei esztendő első hat hónapjában 759-en keresték fel az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalt (EEKH) hatósági bizonyítvány kérelmezése céljából. A 759 fő közül 469 orvos, 74 fogorvos, 15 gyógyszerész, 135 ápoló, 3 szülésznő és 63 egyéb végzettségű egészségügyi dolgozó.

  Növekedett ugyanakkor azoknak a száma, akik külföldön szerzett egészségügyi szakképesítésük elismertetését kérték, annak érdekében, hogy Magyarországon gyógyíthassanak. Az első félévben 77-en kértek ehhez szükséges engedélyt, míg 2010 ugyanezen időszakában 53-an, 2009 első hat hónapjában 67 fő nyújtott be kérelmet, 2008. január és július között pedig mindössze 39 fő volt ugyanez a szám. Ebbe a körbe beletartoznak azok is, akik külföldi szakképzés után jöttek vissza és azok is, akik bevándoroltak Magyarországra.

  A szakállamtitkárság megjegyzi azt is, hogy a kiadott hatósági bizonyítványok száma nem mutatja egyértelműen, hogy hány egészségügyi dolgozó került ki ténylegesen a magyar ellátórendszerből, s végez külföldön egészségügyi tevékenységet, mivel nincs arról visszajelzés, hogy a kiadott hatósági bizonyítványok hány százalékát használták fel ténylegesen. Így elképzelhető, hogy nem mindenki ment el valóban dolgozni külföldre, aki kért ilyen igazolást. Ezen hatósági bizonyítványok csupán a migrációs szándék mérésére alkalmasak.
  A közlemény előzménye, hogy a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) július 4-i sajtótájékoztatóján lényegében háborús helyzetet hirdetett. A 16 ezer, jellemzően kórházi szakorvosokat képviselő szervezet elnöke, Bélteczki János szerint katasztrófát okozhat, ha beválik a jóslat, a prognosztizált több ezres orvos-elvándorlás mellett a közeljövőben 3000-3500 rezidens hagyja el a magyar egészségügyet. A szakszervezet vezetője hozzátette: további gondot okoz majd, hogy az itthon maradottak nem hajlandóak pluszmunkát vállalni az elvándorlás mellett döntő kollégáik miatt.

  Forrás: IntelliMed

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>