Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Betegtájékoztató
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja!
  [2012.03.28.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Betegtájékoztató
  Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja!332 helyszín, 1 229 616 vizsgálat, 64 632 látogató az életmód tanácsadáson: ez a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja elmúlt két évének mérlege. A prevenció jegyében idén is tovább folytatódik a Magyar lakosság egészségének javítása érdekében életre hívott kezdeményezés, mely 44 szakmai szervezet összefogásával valósul meg.

  Az elmúlt esztendők nagyszabású munkája és sikerei után 2012-ben ismételten országjáró körútjára indul Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának speciális szűrőkamionja. A cél nem változott, a programban résztvevő 44 szakmai és civil szervezet továbbra is lehetőséget kíván biztosítani Magyarországon az embereknek, hogy megtegyék az első lépéseket egészségük javítása érdekében. A szűrővizsgálat eredményei azt mutatták, hogy erre ma még nagyobb szükség van, mint az sokan előzetesen gondolták.

  A program elmúlt két évében közel 42 000 ember élt a szűrőkamionon igénybe vehető 26 különböző, európai szinten is kiváló minőségű szűrővizsgálat adta lehetőséggel. A résztvevők 56 százaléka a nők, míg 44 százalékuk a férfiak köréből került ki, a legaktívabbak Budapesten (19,32%) és Pest megyében (15,35%) voltak az emberek, ezt követte Bács-Kiskun (11,84%), Heves (7,19%) és Veszprém megye (5,87%) lakossága.

  A vizsgálati eredmények alapján egyértelműen látszik, hogy a Program erőfeszítéseinek ellenére továbbra is van mit még tennünk a megelőzés tekintetében. A szűrésen résztvevők által kitöltött kérdőívből kiderült, a szűrőkamiont felkeresők 25 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ember továbbra is hódol ennek a káros szenvedélynek, így számos olyan szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedés kockázatának teszi ki magát, amely a dohányzás nélkül elkerülhető lenne. A rizikófaktorok csökkentésének egyik fontos feltétele az egészséges, gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag táplálkozás. A kérdőíves felmérésnek köszönhetően fény derült arra is, hogy a részt vevők 64%-a fogyaszt rendszeresen zöldségfélét.

  Mindez azt mutatja, hogy átlagosan 36%-uk hetente, vagy ettől még ritkábban, havonta színesíti csak táplálkozását az egyébként elengedhetetlen zöldségekkel. Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők 59 százalékának napi életritmusában a fizikai aktivitásnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 41 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha a rendszeres testmozgás (legalább napi 30 perc séta, vagy könnyed futás ajánlott) szintén kiemelt tényező például a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.

  Az általánosan jellemző mozgáshiány, valamint a nem megfelelő táplálkozás a BMI (testtömeg-index) és a haskörfogat értékekben is megmutatkozott, a vizsgálatokon részt vevők 52 százalékánál mértek eltérést az ideális célértékhez képest. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is elkeserítőek: előbbi az érdeklődők 62%-ánál, utóbbi a résztvevők 49%-ánál volt nagyobb a megengedettnél. A férfiak lényegesen rosszabb eredményeket produkáltak, hiszen amíg a nők 37%-ánál haladta meg a normális értéket a hasi zsírterület, addig az erősebbik nem 62%-ára volt ugyanez jellemző.

  Az életmódra vonatkozó káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége, azonban ezek mellett öröklött, genetikai faktorok is szerepet játszanak a fent említett betegségek kialakulásában. A szűrőprogram elmúlt két évében megkérdezettek 20%-ának a családjában fordult már elő szívinfarktus, 30%-ának fordult elő daganatos megbetegedés, míg stroke a résztvevők 9%-ának családjában következett be. A magasvérnyomás megbetegedésre vonatkozó hasonló kérdésre a résztvevők 43%-a válaszolt igennel.

  Ami a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából kiemelt kockázati tényezőkre vonatkozó vizsgálatokat illeti, a résztvevők 39 százalékánál mértek a normálisnál magasabb vérnyomásértéket, 27 százalékuk már hipertóniásnak számít. A bővített vizsgálatokon átesett emberek közel 10%-ának volt magasabb a vércukor szintje az elfogadhatónál, és a koleszterinszint tekintetében a résztvevők 33%-ánál mutatott a megfelelő értéknél többet az adott készülék. A mért eredmények igen jól jelzik, hogy a Programra továbbra is szükség van az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés érdekében.

  A Program 2012-ben is a lakosság rendelkezésére áll 200 helyszínen bízva abban, hogy a korszerű ingyenes szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, a megelőzés fontosságának hangsúlyozása által továbbra is sokat tehet a hazai lakosság egészségfejlesztése terén. Bővebb információ a programról és a helyszínekről: www.egeszsegprogram.eu címen található.

  Tisztelettel:

  Dankovics Gergely
  Programigazgató

  Prof. Dr. Kiss István
  Szakmai Programbizottság elnöke

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>