Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Bemutatták a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának nemzeti programját
  [2006.03.28.] - hirado.hu/MTI - Hírkategória: Általános
  A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, megelőzése, gyógyítása és a már megbetegedettek jobb rehabilitációja érdekében elkészült a szív- és érrendszeri betegségek elleni nemzeti program, amelyet szombaton, konferencián mutattak be.

  Kiss István, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTESZ) alelnöke a program megszületését indokolva elmondta, a magyarországi halálozások több mint 50 százaléka kardiovaszkuláris megbetegedés miatt következik be, így a cél ezen megbetegedés kialakulásának csökkentése.

  Kiss István kiemelte, a program elkészítését az is indokolta, hogy szakmai programok híján az ország elesik az európai uniós támogatásoktól, így ennek az anyagnak be kell kerülnie a Nemzeti Fejlesztési Terv II-be. Rácz Jenő egészségügyi miniszter ehhez hozzátette, a 2007-2013-as uniós költségvetési periódusban az egészségügy 500-600 milliárd forintot kaphat, amelyből mintegy 100-150 milliárd forint a most bemutatott nemzeti program fejlesztéseire fordítható.

  A program fele társadalmi közmegegyezésen alapul, vagyis az embereknek meg kell tanítani, hogy az egészség érték, azt meg kell őrizni - fogalmazott Kiss István. A konferencián kiosztott szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának nemzeti programja leírja a kockázati tényezőket (magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, zsíranyagcsere-zavar, alkoholfogyasztás, dohányzás, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód) és a társadalmi-gazdasági tényezők szerepével is foglalkozik, ezen kívül a betegségek kialakulását megelőző és azokat befolyásoló gyógyító-megelőző ellátás helyzetével és fejlesztésének lehetőségeivel is foglalkozik.

  Kiss István szerint az egészségügy átalakítása, az intézményrendszer fejlesztése és racionalizálása, a szükséges források bevonása, valamint az informatika és innováció és a kutatás-fejlesztés erősítése nélkül nem lehet fejleszteni az ágazatot, holott a cél az, hogy 2020-ra Magyarország Európa legdinamikusabban fejlődő országai közé tartozzon. Cél az is, hogy 2013-ra jelentősen javuljon a magyar lakosság egészségi állapota, és a születéskor várható élettartam a kitűzött időpontra elérje vagy megközelítse az unió tagországainak átlagát.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>