Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Hipertonológia licenc - Képzési és vizsga feltételrendszer
  [2014.04.10.] - MHT, Prof. Dr. Kiss István - Hírkategória: Tagság
  HIPERTONOLÓGIA LICENC
  2013. novemberétől lehetőség nyílt Magyarországon a hipertonológia licenc vizsga letételére, amely államilag elismert formában igazolja e szakterületen az elméleti és gyakorlati jártasságot. A háziorvos, belgyógyász, gyermekgyógyász, kardiológus, nefrológus, geriáter és szülész-nőgyógyász szakorvosok részére ez további szakmai ellátási és a későbbiekben reményeink szerint többletfinanszírozási lehetőséget jelent. Mind a háziorvosi praxisban, mind pedig a belgyógyászat és társterületei keretén belül elkülönített rendelési lehetőséget jelenthet, a licenccel rendelkező számára.

  KÉPZÉSI ÉS VIZSGA FELTÉTELRENDSZER
  A négy orvosegyetem, illetve orvostudományi centrum hipertonológia szakmai grémiuma megalakult. A grémium feladata áttekinteni a területi illetékesség szerint vizsgára jelentkezők megfelelőségét. A képzési terv elfogadásától, a már letöltött gyakorlati idő beszámíthatóságáig bezárólag a grémium dönt és javasolja a vizsgára bocsátást. A vizsgáztatást is az egyetemek végzik. Az elméleti és gyakorlati képzőhelyek akkreditációja folyamatban van és hamarosan nyilvános kiírásra kerül, hasonlóképpen a vizsgáztatók névsora is. A hipertonológia szakterületén dolgozók esetében lehetőség van (a grémium döntése alapján) az eredeti képzési időtől való eltekintésre és csak vizsgára történő bejelentkezésre. Egyébként a képzési idő 24 hónap, melyet követően lehet vizsgázni.

  Az elméleti tudás megszerzéséhez segítség a 2013 őszén megjelent „A hypertonia és a kardiovaszkuláris prevenció kézikönyve" című könyv, illetve 2014 májusában kiadásra kerülő „A hypertoniabetegség felnőttkori és gyermekkori ellátásának szakmai irányelvei" kiadvány (Hypertonia és Nephrologia folyóirat májusi Szupplementuma). Információk a licenc képzés és vizsga feltételeiről a 23/2012 (IX.14.) és a 69/2013. (XI.19.) EMMI rendeletben olvashatók.

  Szorgalmazzuk és javasoljuk mind a háziorvos, mind a belgyógyászati területek szakorvosainak a licencvizsga megszerzését, amely előfeltétele, egy-egy minősített ellátóhely vezetésének, létrehozásának. A későbbiekben ezen ellátóhelyeket (praxis, szakrendelés, szakambulancia, fekvőbeteg ellátóhely) hálózatba szervezzük, a közvetlen kapcsolattartás lehetősége, a legjobb ellátási gyakorlat megismerése és bemutatása céljából.

  A 3,5 millió becsült hypertoniás lakos ellátását Magyarországon csak az alapellátás képes biztosítani, mely tevékenységéhez minden támogatásra és továbbfejlődési lehetőségre szükség van. Egy ilyen lehetőség a hipertonológia licenchez tartozó tudás megszerzése és a jártasság bizonyítása a vizsga letételével.

  A hipertonológiával kapcsolatos gyakorlati kérdésekről a Magyar Hypertonia Társaság TAVASZI KONGRESSZUSÁN külön szekciót szervezünk, amelyre mindenkit szívesen látunk és meghívunk. Az egy napos Tavaszi Kongresszus a HYPERTONIA VILÁGNAPJÁN kerül megrendezésre, 2014. május 17.-én (Budapest, Danubius Hotel Hélia; 10-17 óra között). További információk: http://www.hypertension.hu/ 

  Prof. Dr. Kiss István
  a Magyar Hypertonia Társaság elnöke,
  az MHT Elnöksége és Vezetősége nevében

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>