Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Köszöntő
  [2016.09.23.] - MHT Web-Szerkesztőség - Hírkategória: Általános
  1993 óta minden évben megrendezésre kerül a hypertonia szakterületét átfogóan elemző, a nemzetközi és hazai kutatási eredményeket bemutató seregszemle. Az elmúlt öt évben számtalan újdonság került a programba, melyek közül kiemelkedik a társszakmákkal való kapcsolat felvétel és a közös szimpózium, főtéma megtartása. Sajnos ezt még nem követte a más társaság tagjainak intenzív érdeklődése. Reméljük, hogy a jövőben ez is növekedni fog.

  Ugyancsak újdonság az egy-egy gyakorlati témában szervezett oktatás-megbeszélés interaktív megrendezése (vérnyomásmérés technikája, EKG elemzés, stiffness mérés stb.). Örülünk, hogy a tagság kedvezően fogadta a sok évig érlelt döntést, a több évtizedes hagyományokat megváltoztató helyszínváltást és kongresszusi időpont változtatást. Harmadik éve rendezzük Siófokon a Kongresszusunkat és a visszajelzések alapján talán újabb hagyományt teremtettünk. Ezért is hívtuk meg idei Kongresszusunkra Siófok város Önkormányzatának vezetőjét és a siófoki Kórház főigazgatóját, akikkel az ünnepélyes megnyitón találkozhatunk.

  A fő témákat tekintve a kardiovaszkuláris szövődmények és prevenció került előtérbe. A 2013-ban napvilágot látott hypertonia kézikönyv 4. kiadása már a címében is hordozta az ilyen irányú változást („A hypertonia és a kardiovaszkuláris prevenció kézikönyve”). A kézikönyv napjainkban is aktuális információkat tartalmaz és magyar nyelven az egyetlen hozzáférhető bázisa a hypertonia betegséggel kapcsolatos elméleti és gyakorlati kérdéseknek. A kardiovaszkuláris prevenció nem csak orvosi kérdés, az egyén egészségtudata, egészségmegőrzése és betegségmegelőzése is szükséges hozzá. „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja /2010-2020/” ezt a lehetőséget kívánja megteremteni az országot járó szűrőkamionjával.

  Kihagyhatatlan lehetőség, hogy a Kongresszuson jelen lévő szűrőprogram 27 fajta szűrését magunkon ne végeztessük el. Az orvos is lehet beteg és lehet példamutató az egészségmegőrző magatartása, ezért nem táncba, hanem szűrésre hívunk mindenkit. Évtizedes hagyománya van a Kongresszusunkon a Magyar-Portugál Szimpóziumnak. Portugália a leghasonlóbb európai ország Magyarországhoz viszonyítva. Szinte azonos lakosságszám, hedonista életmód és a hypertonia betegség és szövődményeinek azonos előfordulási aránya.

  Sokat tanulhatunk tőlük, hogy hogyan lehet országos programmal öt év alatt a sófogyasztás csökkentésével, a célvérnyomás nagyobb arányú elérésével a stroke előfordulási gyakoriságot jelentősen csökkenteni.2015-ben a nemzetközi szakmai ajánlások alapján elkészült és kiadásra került a Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelve. A korábbi irányelvnél jóval koncentráltabb formában, negyedannyi oldalon megjelenve mint a megelőző 2009. évi rányelv. Elsősorban a gyakorló orvosoknak szólt.

  A vélemények alapján még inkább magyarázó és értelmező jellegű kell legyen. Ezt figyelembe véve és az egy éve megjelent mérföldkő vizsgálat eredményeit is bedolgozva, új kiadás készül az év végéig. Ez a változat már a szakmai kollégiumok és az egészségügyi államtitkárság „hivatalos” kiadványa is lesz.2014-től a szakvizsgával egyenértékűen, hivatalos licencet lehet szerezni a hipertonológia szakterületén elsajátított jártasságból (hipertonológus licenc). Nagyon fontos szempont, hogy hipertonológusok száma növekedjék Magyarországon, hiszen a lakosság több mint 40%-a magasvérnyomás betegségben szenved. A hypertoniás betegek minőségi ellátása, a még egészségesek szűrése egyre nagyobb feladatot jelent és szükséges a jól képzett szakemberek megfelelő száma is a napi gyakorlat megfelelőelvégzéséhez.

  A Kongresszus a hipertonológia képzés legjelentősebb alkalma, akár az elméleti tudást bővítve, akár pedig a gyakorlati problémák megbeszélését tekintve. A „Minősített Hypertonia Ellátó Helyek” Hálózatát ez évben tervezzük újraszervezni, mert az elmúlt fél évtizedben aktivitásuk jelentősen csökkent, illetve rendkívül sok személyi változás akadályozta a munkát. A minősített ellátóhely vezetőjének alapkritériuma a hipertonia licenc vizsga. A Hálózat növekedése is jelentősen hozzájárulhat a hypertoniás betegek minőségi ellátásához. Fentiek alapján sok a lehetőség, nagy a szükség, de most még inséges a hipertonológusok száma.

  A szeptemberi napsütésben, a balatonparti séták mellett továbbra is nagyszerű lehetőséget nyúlt az MHT Kongresszusa a szakmai tudásunk elmélyítéséhez és a gyakorlati kérdések személyes megbeszéléséhez. Örülünk a résztvevő szakembereknek, érdeklődőknek, okulóknak és előadóknak, köszönjük, hogy eljöttek, hasznos és kellemes hétvégét kívánva.

  Prof. Dr. Kiss István,
  az MHT elnöke

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>