Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Alkoholfogyasztás és koszorúér-betegség
  [2017.11.28.] - SZHN Hírmondó - Hírkategória: Események

  Huszonöt éve már, hogy a Lancetben egy érdekes közlemény jelent meg, amelyben európai országok koszorúér-betegség okozta halálozását vetették össze az adott országra jellemző borfogyasztással, és feltűnt az az „ellentmondás”, hogy Franciaországban a magas telítettzsír-konzum ellenére alacsony a koszorúér-betegség okozta halálozás. Ezt a jelenséget nevezték Renaud és Lorgeril nyomán „francia paradoxonnak”, és okát a franciák jelentős borfogyasztásának tudták be. Az első közlemények megjelenése óta számtalan cikk született – vizsgálva a mechanizmust alkohol, bor, sör vagy egyéb alkoholos italok vonatkozásában. Összegezve általánosságban ezekből a közlésekből annyi állapítható meg, hogy a legkisebb szív-és érrendszeri kockázat azoknál az embereknél figyelhető meg, akik egészséges életmód mellett napi 240–400 ml bort fogyasztottak. Sör és égetett szesz vonatkozásában ez a jelenség nem figyelhető meg.

   

  Dr. Józan-Jilling Mihály

  Fel kell azonban hívni a figyelmet a hatás egyértelmű J-görbe jellegére: a magasabb dózisok mellett emelkedik a kardiovaszkuláris betegség kockázata és az alkoholfogyasztással összefüggő egyértelműen negatív hatások (szívritmuszavarok, magas vérnyomás, stroke, máj-és idegrendszeri ártalmak) fogják uralni a képet. További óvatosságra intenek azok a tények, hogy az eddigi pozitív tapasztalatok ugyan nagyszámú betegkövetésekből, regiszteradatokból származnak és a kardiológiában megszokott nagy randomizált, kettős vak vizsgálatok hiányoznak és valószínűleg nem is állnak majd rendelkezésre. Ez a visszafogottság tükröződik az ESC 2016. évi prevenciós irányelveiben is, ahol az egészséges táplálkozás jellemzői között „az alkoholtartalmú ital fogyasztását javasolt napi 2 pohárra korlátozni férfiaknál (20 g/nap) és napi 1 pohárra nőknél (10 g/nap)”. Határozott, I. osztályú ajánlásokat a túlzott alkoholfogyasztás prevenciójára fogalmaznak meg.

  Az „inni vagy nem inni” kérdésében feltehetőleg az 500 éve munkálkodó Paracelsusnak lehet igaza, aki szerint „minden dolog méreg és semmi nincs méreg nélkül: egyedül a dózis teszi a mérget.”

  Dr. Józan-Jilling Mihály

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>