Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Elhunyt Alberto Zanchetti professzor
  [2018.03.27.] - MHT - Hírkategória: Általános

  Alberto Zanchetti professzor életének 91. évében, 2018. március 24-én váratlanul, szellemi képességeinek teljes birtokában, tragikus körülmények között elhunyt.

  Alberto Zanchetti professzor az elmúlt 65 évben az egyik legprominensebb kutató és tanító volt a hypertonia, a kardiovaszkuláris, renalis fiziológia és patofiziológia, valamint a klinika orvostudomány területén.

   

  A milanói egyetem Belgyógyászati Klinikájának és az általa alapított intézetnek (Auxologica) hosszú évekig volt a vezetője. Kiváló tanítványokat gyűjtött össze maga köré, közülük csak a legjelentősebbeket említve, Giuseppe Mancia, Gianfranco Parati, Guido Grassi, Enrico Agabiti-Rosei, akik vele együtt végzett kutatásaik során váltak világhírűvé, intézetvezetőkké, tudományos társaságok meghatározó tagjaivá. Amerikai tanulmányútja során együtt dolgozott a hypertonia „amerikai pápájával”, John Laragh professzorral, és ketten szervezték meg az International Forum  on the Evaluation of Cardiovascular Care – IFECC első nemzetközi konferenciáját 1984-ben, Lisszabonban.

  Ezt a kétévente megtartott kongresszust hazánkban, Budapesten is üdvözölhettük 2011-ben. 1978-80 között Ö volt az International Society of Hypertension (ISH) elnöke. A 80’-as évek elején Ő szervezte meg az első és a második European Meeting on Hypertension-t, ami a kezdeményezésére megalakult European Society of Hypertension (ESH) kongresszusaivá alakult 1983-ban.

  Azóta minden kongresszuson többen vettek részt hazánkból is. 1998-ban Zanchetti professzor lett az ESH elnöke. Sokszor hallgattuk őt és tanultunk tőle briliáns előadásait itthon és külföldön hallgatva, közleményeit olvasva. Az általa alapított és vezetett Journal of Hypertension vezető közleményét írva, az orvostudomány legújabb eredményeit kritikusan elemezve mutatott rá a hypertoniával kapcsolatos közlemények legfontosabb, kiemelkedően fontos adataira. Hihetetlen memóriáját jellemzi, hogy amikor  a European Society of Hypertension általa utoljára szervezett kongresszusának absztraktjait a társaság Scientific Council-jának tagjai véleményezték, mindegyik absztraktról (több, mint 2500 volt) el tudta mondani iránymutató véleményét. 

  Aktív, alkotó munkát végzett az ESH irányelveinek létrehozásában: 2003, 2007, 2009 Reapprisal, 2013-ban publikált és a közeljövőben, 2018 júniusában megjelenő hypertonia ajánlásokban. A számos olasz, európai és amerikai kitüntető címei mellett a Magyar Hypertonia Társaság tiszteletbeli tagjának és - egyedüli külföldiként - a Török Eszter Emlékérem kitüntetettjének választottuk őt.

  Távozásával betölthetetlen űrt hagyott maga után. Mint Giuseppe Mancia professzor írta: „. a great  man left us, and a brillant era ended”.

   

  Magyar Hypertonia Társaság vezetősége

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>