Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A szűrővizsgálat életet menthet!
  [2018.09.24.] - MHT Hírmondó - Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók

  Az elmúlt esztendők nagyszabású munkája és sikerei után 2018-ban ismételten országjáró körútjára indult Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának speciális szűrőkamionja. Sajnos a magyar népesség megbetegedési és halálozási viszonyai az elmúlt évtizedben nem mutattak számottevő javulást, sőt bizonyos betegségtípusok előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik. Ezért indult útjára ebben az esztendőben a „Megelőzés éve 2018–2019” elnevezésű kampánysorozat.

  2018-ban 74 szakmai szervezet összefogásával tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amely 2020-ig mintegy tíz éven keresztül az országot járva vizsgálta és vizsgálja a hazai lakosság egészségügyi állapotát. A program nyolc év alatt 1500 helyszínen több mint 6 millió vizsgálatot végzett, 500 ezer látogatót fogadott, ugyanakkor a kitöltött kérdőívek száma elérte a 15 milliót. Ez az elmúlt nyolc év mérlege.

  A 2010–2020 közötti program segít a lakosság egészségi állapotának folyamatos megfigyelésében, a beteg–orvos kapcsolatban, az egészségvédelem többdimenziós megismerésében. A program a szűrések mellett külön figyelmet fordít a társadalom egészségét fenyegető káros jelenségekre.

  A szűrőprogram elmúlt nyolc évének statisztikai adatai tükrében kijelenthető, hogy a magyar lakosság a kiemelten nagy kockázatú csoportba tartozik. Minden második ember szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben hal meg. Legalább hárommillió embernek magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, a lakosság 40 százaléka pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest az emberek jóval többet dohányoznak és több alkoholt fogyasztanak, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak.

  A lakosság még mindig nem törődik kellőképpen az egészségével, nem él a szűrővizsgálat adta lehetősséggel, éppen ezért sokszor a betegségek felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. A halálozási statisztikák megváltoztatásához mindenképpen a lakosság tudatos felkészítésére és folyamatos tájékoztatására van szükség. Mindenki felelősséggel tartozik önmagáért és családjáért, éppen ezért élni kell a szűrővizsgálat adta lehetőséggel, el kell érni, hogy az emberek önálló döntéseik révén irányítsák és befolyásolni tudják saját egészségük alakulását.

  A szűrésen részt vevők átlagéletkora 36–48 év volt, 69 százalékuk a nők, míg 31 százalékuk a férfiak köréből került ki. A legaktívabbak Budapesten és Pest megyében voltak a látogatók, ezt követte Veszprém, Heves, Fejér megye a sorban. A statisztikai adatok feldolgozása során ugyanakkor kiderült, hogy a megkérdezetteknél a szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokat tekintve 10 százalékuknál találtak eltérést. Az átlagos vérnyomás a nőknél 132/81 Hgmm, míg a férfiaknál 138/91 Hgmm volt. A vércukorszint vizsgálata közel 9 százalékban mutatott kóros értékeket. Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas koleszterinszint komoly kockázati tényező, mégsem tesznek semmilyen konkrét lépést a megelőzés érdekében, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a mért koleszterinérték 24–32 százalékban tért el a normál értéktől. A nők és a férfiak körében közel egyforma volt a krónikus vesebetegség (2–3 százalék), a diabetes mellitus (5 százalék), a légúti betegség, az allergia (24 százalék) előfordulási gyakorisága, míg a laktózintolerancia a látogatók közel 10 százalékát érintette. Gyakori volt a szembetegség (15–16 százalék), valamint az emelkedett húgysavszint (25–28 százalék).

  A családi anamnézisben a néma gyilkosként ismert hypertonia előfordulása 67,8 százalék volt, a szívinfarktus 27 százalékban – nők 30, míg a férfiak 24 százaléka érintett –, a stroke 22 százalékban, daganatos megbetegedés közel 48,5 százalékban, anyagcsere-betegség pedig 40–44 százalékban került említésre. Az inkontinencia és a vizeletürítési zavar kockázatfelmérése 6,4 százalékban, a visszérbetegségé pedig 22,4 százalékban talált eltérést. A daganatos megbetegedések a lakosság 49,6 százalékát – amely a tavalyi évhez képest növekvő tendenciát mutatott –, az anyagcsere-betegségek pedig 43 százalékát érintik. A középkorúak esetében a vastagbéldaganat rizikótesztjének eredménye 20 százalék, míg a neuropathia-rizikóba az egyének közel 3,5 százaléka sorolható. A kitöltött rizikófelmérési kérdőívből kiderült, hogy a szűrésen részt vevők 25,5 százaléka dohányzik. Ez azt jelenti, hogy közel minden negyedik ember fújja nap mint nap a füstöt, holott köztudott, hogy aki ennek a káros szenvedélynek hódol, sokkal nagyobb az esélye a szívinfarktusra vagy stroke-ra, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről.

  A válaszok alapján kiderült az is, hogy a megkérdezettek valamivel több mint 40 százaléka szeretné letenni a cigarettát. A rizikófaktorok csökkentésének, valamint az egészséges életmód egyik fontos feltétele gyümölcsökben és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag sószegény táplálkozás. A kérdőíves felmérésnek köszönhetően fény derült arra is, hogy a résztvevők 62 százaléka naponta, míg 33 százalékuk hetente fogyaszt zöldség- és gyümölcsféléket. Ugyanakkor a válaszadók 84,7 százaléka gondolja úgy, hogy a túlzott sófogyasztás árt az egészségnek. Ismertté vált továbbá az is, hogy a résztvevők többségének napi életritmusában a sportnak egyáltalán nincs szerepe. Csupán 54 százalék az, aki naponta szakít időt a mozgásra, noha jól tudják, hogy a rendszeres testmozgás nagyon fontos mind a kardiovaszkuláris, mind a daganatos betegségek prevenciójában.

  A komplex állapotfelmérés mellett a szűrőprogram helyszínein az érdeklődők 30 életmódponton kérhetnek tanácsokat és életmód-tanácsadáson vehetnek részt, szakemberektől kapnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni és a számukra megfelelő sportot keresik. Ugyanakkor megismerhetik az újraélesztés technikáját, elsajátíthatják az elsősegélynyújtás fortélyait. Egyedülállóan Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjában érhető el a látványos anatómiai bemutató, a 3D anatómiai mozisátor, ugyanakkor virtuális valóság szemüveg segítségével bepillantást nyerhetnek a látogatók az emberi test belsejébe, működésébe.

  A program szakmai bizottságának véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak életmódjukon, hiszen köztudott, hogy az életmódi káros tényezők (dohányzás, rendszertelen testmozgás, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége. Akik a szűréseken részt vesznek, azok kezükbe vehetik saját Egészség Könyvüket, majd az összesített szűrési eredményeket tartalmazó könyvecskével felkereshetik háziorvosukat.

  A nemzetközileg is elismert program által prezentált statisztikai elemzés segítségével nyomon követhető a lakosság általános egészségi állapotának javulása, rosszabbodása. Az eredményeket a szakmai szervezetek, a mindenkori egészségügyi kormányzat, az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet is felhasználhatja egy megalapozottabb egészségügyi politika kialakításának érdekében.

  A szervezők a programot ajánlják mindazoknak, akik szeretnének egy átfogó vizsgálatot egészségi állapotukról az Európai Unióban használt korszerű vizsgálati eszközökkel, mindezt egy helyen és egy időben, azonnali kiértékeléssel, a 10 éves programidőszak alatt folyamatos ellenőrzési lehetőséggel. Természetesen azoknak is, akik számára fontos a megelőzés és szeretnék megismerni az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségeket. Ugyanakkor szakmai bizottságának véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak életmódjukon. Nem szabad elfelejteni, hogy a szűrővizsgálat életet menthet, az idejében felfedezett betegség gyógyítható. A kétéves program szorosan igazodik az európai uniós irányelvekhez, a kormányzat Nemzeti Együttműködés Programjához, a WHO és az ENSZ világnapi eseményeihez.

   

  Dr. Barna István

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>