Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Köszöntő a Magyar Hypertonia Társaság XXVI. Továbbképző Kongresszusáról
  [2018.09.24.] - MHT Hírmondó - Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók

  Tisztelt Társasági Tagok! Tisztelt Kollégák!

  Sok szeretettel köszöntöm a Magyar Hypertonia Társaság ⅩⅩⅥ. Továbbképző Kongresszusának résztvevőit! Kongresszusunk hagyományos módon, immáron ötödik alkalommal a siófoki Azúr Hotelben kerül megrendezésre, amely reményeim szerint idén is optimális helyszínt biztosít.

  Az idei év a hazai és a nemzetközi hipertonológia szempontjából is kiemelkedő, miután napvilágot látott az új európai hypertoniaajánlás. Ez több téren is jelentősen eltér a tavaly publikált amerikai ajánlástól, többek között azt a furcsa helyzetet eredményezve, hogy a hypertonia diagnózisa más lett a két kontinensen. Az ajánlások különbségeit és ezek klinikusok számára megnyilvánuló üzenetét több főtéma is tárgyalja. A Magyar Hypertonia Társaság az európai ajánlást tekinti irányadónak.

  Természetesen a szakma egyéb forrongó kérdéseivel is foglalkozunk. Külön főtémát szentelünk a vérnyomás-monitorozás új technikai lehetőségeinek, amelynek során innovatív magyar megoldásokkal is megismerkedhetünk. Érintjük a hypertonia és a sport kapcsolatát, külön szekciót szentelünk a nők hypertoniájának és a terhességgel kapcsolódó hypertonia problémakörének. Gyakorló családorovosként külön öröm számomra, hogy ismét lesz családorvosi főtéma, amelyben a hypertonia ellátásának alapellátási szinten megnyilvánuló problémáira keresünk megoldásokat. A stroke-prevenció, a diagnosztikus kérdések és a hypertonia kapcsán megnyilvánuló kisér- és nagyér-károsodások mellett szakmapolitikai kérdésekkel foglalkozó főtéma is helyet kapott a programban.

  A korábbi évekhez hasonlóan idén is sort kerítünk az ebédszünetekben különböző workshopokra, amelyek során a boka-kar index mérést, az artériás érfalmerevség meghatározását és az ambuláns vérnyomás-monitorozás kérdéskörét érintjük, valamint EKG-kvízen is próbára tehetik a tudásukat a Tisztelt Kollégák.

  A hagyományokhoz híven idén is nagyszámú külföldi előadó tiszteli meg kongresszusunkat. Ebből a szempontból külön öröm számomra, hogy az egyik nemzetközi főtémát az Európai Hypertonia Társaság (ESH) is akkreditálta, így kongresszusunkon először kerül sor ESHHSH közös szimpóziumra, ami tovább emeli a kongresszus presztízsét, és bízom benne, hogy hagyományt teremtünk vele. Miután jövőre Budapesten kerül megrendezésre az Artery 19, amely az artériás érfalmerevséggel és a centrális hemodinamikai jellemzőkkel foglalkozó kutatók kiemelkedő színvonalú világkongresszusa, így ennek előfutáraként a terület több nemzetközi szaktekintélyét is meghívtuk. Emellett külföldi előadóink a serdülőkori hypertonia, a sportolással kapcsolatos problémakör, a prehypertonia vagy a vérnyomás-monitorozás kiemelkedő szakértői. A hagyományokhoz híven ismét sor kerül portugál–magyar közös szimpóziumra, és az is külön öröm számomra, hogy egy külföldi gyógyszercég, a portugál Servier is külön főtémával jelentkezett.

  Lesz továbbá két szomorú esemény miatt megrendezett szimpózium, illetve emlékelőadás is. Idén a magyar és a nemzetközi hipertonológia is elveszítette egy-egy kiemelkedő alakját. Kiss István professzor emlékének külön emlékülést szentelünk, míg Alberto Zanchetti professzor munkásságát emlékelőadás méltatja.

  Kedves Kollégák, bízom benne, hogy a kongresszus három napja során mindenki hasznos elméleti és gyakorlati ismertekkel fog gazdagodni, aminek gyümölcsei megnyilvánulhatnak mind a tudományos munkák, mind a betegellátás színvonalának emelkedése terén.

   

  Dr. Nemcsik János

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>