Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Fontos gyógyszerbiztonsági információ - Hidroklorotiazid
  [2018.10.19.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Általános

  Hidroklorotiazid - A nem melanoma típusú bőrrák (bazálsejtes karcinóma, laphámsejtes karcinóma) kockázata

   

  Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

   

  A hidroklorotiazid-tartalmú készítmények forgalomba hozatali engedélyeinek jogosultjai az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel egyetértésben az alábbiakról tájékoztatják Önt:

   

  Összefoglalás

   

  - Farmakoepidemiológiai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a hidroklorotiazid (HCTZ)-expozíció kumulatív dózisainak emelkedésével nő a nem melanoma típusú bőrrák (non-melanoma skin cancer, NMSC) (bazálsejtes karcinóma, laphámsejtes karcinóma) kockázata.
  - A monoterápiában vagy más gyógyszerekkel kombinációban HCTZ-t szedő betegeket tájékoztatni kell az NMSC kockázatáról, és tanácsolni kell nekik, hogy rendszeresen ellenőrizzék bőrükön bármilyen új elváltozás megjelenését vagy a meglévő rendellenességek megváltozását, továbbá azt is, hogy gyanús bőrelváltozás esetén forduljanak kezelőorvosukhoz.
  - A gyanús bőrelváltozásokat meg kell vizsgálni, és szükség esetén biopsziás mintákból szövettani vizsgálatokat kell végezni.
  - A betegeket figyelmeztetni kell, hogy a bőrrák kockázatának minimalizálása érdekében korlátozzák a napfény-, ill. UV-sugárzás expozíciót, és gondoskodjanak a megfelelő védelemről, amikor napfénynek ill. UV-sugárzásnak vannak kitéve.
  - Ezen kívül a HCTZ alkalmazását alaposan felül kell vizsgálni azoknál a betegeknél, akiknél korábban bőrrák fordult elő.

   

  A gyógyszerbiztonsági aggállyal kapcsolatos háttér-információ

  A HCTZ-tartalmú gyógyszereket széles körben alkalmazzák a magasvérnyomás-betegség, továbbá szív-, máj- és veseeredetű ödéma, illetve krónikus szívelégtelenség kezelésére.
  Az EMA Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) értékelte a szakirodalomban illetve a EudraVigilance adatbázisban rendelkezésre álló adatokat. A közelmúltban két farmakoepidemiológiai vizsgálatot is végeztek dániai, országos lefedettségű adatforrások alapján (beleértve a rákregisztert és a vényregisztert). Ezek összefüggést mutattak ki a HCTZ kumulatív dózisa és az NMSC (bazálsejtes karcinóma, laphámsejtes karcinóma) előfordulása között. A HCTZ fotoszenzitizáló hatásai közrejátszhatnak az NMSC kialakulásában.
  Az egyik vizsgálatban [1] 71 533 bazálsejtes karcinómás (basal cell carcinoma, BCC) és 8 629 laphámsejtes karcinómás (squamous cell carcinoma, SCC) esetet hasonlítottak össze 1 430 833, illetve 172 462 fős kontrollcsoportokkal. Az 50 000 mg kumulatív dózist meghaladó HCTZ-használat a BCC esetében 1,29-os (95% os konfidenciaintervallum (CI): 1,23-1,35), míg az SCC esetében 3,98-os
  (95%-os CI: 3,68-4,31) korrigált esélyhányados (OR) értékkel társult. Kumulatív dózis-válasz összefüggést figyeltek meg mind a BCC, mind pedig az SCC esetében. Az 50 000 mg kumulatív dózis napi 12,5 mg HCTZ körülbelül 11 éven át történő szedésének felel meg.
  A másik vizsgálat [2] az ajakrák (SCC) és a HCTZ-expozíció közötti lehetséges összefüggésre mutatott rá: 633 ajakrák-esetet (SCC) hasonlítottak össze egy 63 067 fős kontrollcsoporttal, kockázati csoportok szerinti mintavételi (,,risk set sampling") stratégia alkalmazásával. Kumulatív dózis-válasz összefüggést igazoltak a HCTZ-t valaha is szedő betegeknél 2,1-es (95%-os CI: 1,7-2,6), a
  kb. 25 000 mg kumulatív dózist kapott betegeknél 3,9-es (3,0-4,9), míg a legmagasabb kumulatív dózisszintet (kb. 100 000 mg-ot) elérő betegek esetében 7,7-es (5,7-10,5) korrigált OR értékekkel.
  Az NMSC ritkán fordul elő. Az incidencia nagymértékben függ a bőr fenotípusától és más, országonként eltérő, különböző kiindulási kockázatszintet és változó incidencia-arányokat eredményező tényezőktől. A becsült incidencia Európa-szerte változó: az SCC esetében becsült értéke 100 000 lakosra és egy évre vonatkoztatva mintegy 1-34 eset, míg a BCC esetében az érték 30-150 eset/100 000 lakos/év. A két dániai epidemiológiai vizsgálat eredményei alapján a HCTZ kumulatív dózisától függően a kockázat az SCC esetében mintegy
  4-7,7-szeresére, míg a BCC esetében 1,3-szeresére nőhet.
  Minden érintett gyógyszer alkalmazási előírását és betegtájékoztatóját módosítani fogják annak érdekében, hogy megfelelő tájékoztatást tartalmazzanak a HCTZ alkalmazásával járó NMSC-kockázatról.

   

  Felhívás a mellékhatások bejelentésére

  A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny-kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni. Kérjük, hogy bármely gyógyszerrel kapcsolatos feltételezett mellékhatást jelentsen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) www.ogyei.gov.hu című honlapján megtalálható online bejelentő-felületen keresztül: (https://www.ogyei.gov.hu/egeszsegugyi_szakemberek/), vagy a honlapról letölthető mellékhatásbejelentő lapon, melyet visszaküldhet e-mailben (adr.box@ogyei.gov.hu), levélben (OGYÉI, 1372 Budapest, Pf. 450.), vagy faxon (1/886-9472).
  A feltételezett mellékhatásokat a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez is bejelentheti (ld. lenti táblázat), de kérjük, hogy mellékhatás-bejelentését csak az egyik helyre juttassa el (vagy az OGYÉI-nek vagy a jogosultnak)!

   

  Hivatkozások:

  [1] Pedersen et al., Hydrochlorothiazide use and risk of nonmelanoma skin cancer: A nationwide case-control study from Denmark. J Am Acad Dermatol 2018;78:673-681
  [2] Pottegard A, Hallas J, Olesen M, Svendsen MT, Habel LA, Friedman GD, Friis S. Hydrochlorothiazide use is strongly associated with risk of lip cancer. J Intern Med 2017;282:322-331.

   

  Szívélyes üdvözlettel:

  Dr. Déri Zoltán
  a hidroklorotiazid-tartalmú készítményeket forgalmazók nevében (táblázat alább)
  operatív vezető, Mylan EPD Kft.

  OGYÉI jóváhagyás dátuma: 2018. október 8.

  A Vállalati kapcsolattartók listája elérhető a kapcsolódó dokumentumok alatt.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>