Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

Az MHT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Fókuszban a praxisközösségek
  [2019.09.21.] - MHT Hírmondó - Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók

  A praxisközösségek olyan ellátási modellt jelentenek, amelyben a meglévő alapellátási szereplők (háziorvos, ápoló, védőnő) mellett további egészségügyi szakemberek (gyógytornász, dietetikus, egészségpszichológus, egészségfejlesztő szakember, praxisközösségi ápoló) bevonásával komplex, népegészségügyi fókuszú, prevenciós szemléletű szolgáltatások nyújtása valósul meg a páciensek lakóhelyén. Jelenleg közel 130 praxisközösség működik Magyarországon, ezekben összesen 650 családorvos dolgozik. Ez az új szemlélet rengeteg lehetőséget rejt a hipertóniás betegek korai kiszűrésében, majd egyénre szabott gondozásában. A magas kardiovaszkuláris rizikó, a tünetmentes magasvérnyomás-betegség felismerésének egyik jó módszere a rendszeresen (3–5 évente) elvégzett egészségiállapot-felmérés. A helyben igénybe vehető preventív egészségügyi szolgáltatások, az alapellátásban dolgozó egészségügyi szakemberekkel történő rendszeres találkozás segíti a betegedukációt és javítja a betegek együttműködését is. A praxisközösségekben a munkaszervezésnek (elkülönített prevenciós rendelések), valamint a speciálisan képzett szakemberek rendelkezésre állásának köszönhetően érdemi eredmények érhetők el a nem gyógyszeres vérnyomáscsökkentő terápia és a komplex kardiovaszkuláris rizikócsökkentés területén.

   

   

  Dr. Torzsa Péter

  Dr. Torzsa Péter az augusztusban elindult Újlipótvárosi Praxisközösség munkáját ismerteti, amely a 3 Generációért pályázatból nyert el támogatást. A praxisközösségben 5 felnőttcsaládorvos és egy gyermekorvos vezetésével 40 év feletti pácienseknél, összesen 3168 főnél történik majd a kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktorainak szűrése, a primer és a szekunder prevenció, valamint a krónikus betegségben szenvedők gondozása. Hipertonológusok segítik a jövőben a családorvosok és a szakdolgozók felkészítését a hipertóniás betegek kiszűrésével és kezelésével kapcsolatban. A páciensek szűrését a közösség kiegészíti a depresszió, a szorongás, az alvási apnoe szűrésével, továbbá 65 év felett a demencia szűrésével, illetve – BOZO készülékkel – az alsó végtagi érszűkület szűrésével is. Az elhízott páciensek személyi edző segítségével tornáznak, dietetikus személyre szabott étrendjét követik, a gyógytornász pedig a mozgásszervi panaszokkal élő betegekkel foglalkozik. A praxisközösség tagja még egy pszichológus is, ezen kívül táncterápiával is kezeljük pácienseinket. A pályázat lehetőséget ad egészségnevelő előadások megtartására a területi iskolákban. Kardiológiai, pulmonológiai, angiológiai konzíliumot tervezünk még a praxisközösségünkben.

  Dr. Mohos András és munkatársai előadásában két, az EFOP 1.8.2-17. kódszámú pályázati projekt keretében a Dél-Alföldön megvalósult praxisközösség életmódorvoslással kapcsolatos eredményeiről, tapasztalatairól hallhatunk. A Mórahalom központú A Praxisközösség az elsők között, 2018 májusában, míg a Tiszasziget központú Marosmenti Praxisközösség később, 2018 novemberében kezdte meg a működését. A két praxisközösség hasonló nagyságú, együttesen mintegy huszonnégyezer fő számára nyújt szolgáltatásokat. A vizsgált időszakban közel háromezer fő esetén történt komplex egészségügyi állapotfelmérés, 2320 esetében gyógytorna, 340 esetében dietetikai tanácsadás.
  A gyógytorna-szolgáltatás mindkét praxisközösségben folyamatosan maximális kihasználtság és népszerűség mellett működik. Ami a dietetikát illeti – feltehetőleg a saját egészséggel kapcsolatos felelősséget jobban előtérbe helyező jellege miatt –, itt esetenként nehezebb a páciensek bevonása.
  Mindkét praxisközösség tevékenysége az alapellátási szereplők, a pluszszolgáltatásokat nyújtó kollégák, valamint a páciensek között egyaránt pozitív fogadtatásra talált, és a visszajelzések alapján a szakellátás szintén kedvezően értékeli a kezdeményezést. Már e rövid idő alatt is számos „sikertörténet” született, többek között a nem gyógyszeres vérnyomáscsökkentő terápia és a komplex kardiovaszkuláris rizikócsökkentés területén is, azonban az érdemi, társadalmi szintű egészségnyereség eléréséhez a praxisközösségi modell tartós működését biztosító feltételek kialakítása szükséges.
  Az EFOP 1.8.2-17 projekt keretében jött létre a Hevesi Praxisközösség 2018-ban, amelynek munkájáról dr. Szabó János számol be. A praxisközösségben 4 felnőtteket, 2 gyermeket ellátó és 5 vegyes praxis működik 5 településen. Az intervenciós területen a praxisok által ellátott lakosok száma 15 875 fő. A projekt időtartama alatt az intervenciós területen élők 20%-ának egészségiállapot-felmérését végzik el a praxisok munkatársai. A rizikófaktorral rendelkező és/vagy betegséggel kiszűrt páciensek prevenciós rendelésen találkoznak a háziorvossal, ahol megbeszélik a további szükséges vizsgálatokat, valamint a praxisközösség szakembereitől helyben igénybe vehető szolgáltatásokat (dietetikai tanácsadás, gyógytorna, pszichológiai tanácsadás, relaxációs programok, dohányzásleszokást támogató csoport, életmódreform csoportok stb.).
  2019. május végéig 375 gyermeknél/serdülőnél történt meg a praxisközösségben a rizikókérdőív felvétele, és a prevenciós rendeléseken 14 páciensnél mértek a háziorvos kollégák emelkedett vérnyomásértéket. 4 gyermeknél kivizsgálást követően gyógyszeres terápiát kezdtek, 10 gyermek és szüleik a praxisközösségi szakemberek segítségével életmódkorrekciós programban vesz részt.

  2019 májusának végéig 2306 felnőtt lakos egészségi állapotának felmérése történt meg az intervenciós területen. Az egészségiállapot-felmérések során a praxisközösség praxisaiban összesen 157 páciensnél diagnosztizáltak magasvérnyomás-betegséget és 383 ismert hipertóniás betegnél mértek a praxisnővérek emelkedett vérnyomásértéket. A praxisközösség 4 praxisa részt vett az Alapellátási Modellprogramban. Ezekben a praxisokban 4 éven belül megtörtént a lakosság 90%-ának egészségiállapot-felmérése és a szükséges intervenciók is. Ezekben a praxisokban a jelenlegi egészségiállapot-felmérések során új hipertóniabetegség gyanúja ritkán merült föl, gyakori volt azonban a már ismert és kezelt hipertóniás betegek esetén a célértéknél magasabb vérnyomás.

  A gondozás minőségének további javulását eredményezné olyan magasan kvalifikált diplomás ápolók praxisközösségi alkalmazása, akik a krónikus betegségben szenvedők (hipertónia, diabétesz, COPD) gondozását önállóan végezhetnék, együttműködve a praxisokkal és a praxisközösségi szakemberekkel.

   

  Dr. Torzsa Péter

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>