Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Betegtájékoztató
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Egy világ, egy otthon, egy szív
  [2011.10.04.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Betegtájékoztató
  A Szív Világnapját minden év szeptember 29-én tartják. Az idei évben az egyéni és otthon történő kockázatcsökkentés a világnap egyik fő témája. A Magyar Hypertonia Társaság ennek kapcsán programjával a szívbetegségek és a stroke fő kockázati tényezőjének számtó magas vérnyomás otthoni, családi körben történő mérésére hívja fel a figyelmet.

  A Szív Világnapját 2000-ben hozták létre, azzal a céllal, hogy világszerte informálják az embereket a szívbetegségekről és a stroke-ról, melyek a világ vezető halálozási okaiként évente több mint 17 millió emberéletet követelnek.
  Tagjaival közösen a Szív Világszövetsége (World Heart Federation) arra helyezi a hangsúlyt, hogy a szívbetegségekből és a stroke-ból adódó halálozás legalább 80 százaléka megelőzhető lenne, ha a fő rizikófaktornak számító dohányzás, egészségtelen étkezés fizikai inaktivitás megváltozna.

  Az említett életviteli problémák – mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, túlzott sófogyasztás, elhízás – egyben magasvérnyomás-betegség kialakulását idézheti elő, ami az egyik fő rizikótényezője a szívbetegségeknek és a stroke-nak.

  A világméretű kampány szervezői az elmúlt két évben a munkahelyi szív egészségére fókuszáltak, de ebben az évben az egyénekhez fordulnak, azzal, hogy mindenki csökkentse a saját és családja stroke és szívbetegség kockázatát. Ezt fejezi ki az idei év szlogenjében a „one home” (egy otthon).

  A magas vérnyomás megelőzésére történő odafigyelést és a helyes vérnyomásmérés oktatását nem lehet elég korán elkezdeni. Azért, hogy már a legfiatalabb korosztály körében is ismertté váljon a magas vérnyomás fogalma és ők is részt vállaljanak a rendszeres otthoni vérnyomásmérés elterjesztésében a Társaság Hypertoni Éve 2011 címmel pályázatot hirdetett általános és középiskolák részére. Így most minden iskola részt vállalhat abban, hogy a nála tanuló diákok hozzájárulhassanak szüleik egészségi állapotának javításához, a betegség megelőzéséhez!

  A feladat, hogy a diákok mérjék meg a legtöbb szülő, nagyszülő, családtag, ismerős vérnyomását és a mért értékeket rögzítve és beküldve vegyenek részt a pályázaton. A kitöltött vérnyomásíveket 2011. november 15-ig kell beküldeni. A három legtöbb pontot begyűjtő iskola lesz a díjazott, az első helyezett 300.000, a második 150.000, a harmadik 50.000 forint értékű sportszervásárlási utalványt nyer!

  Az iskolai pályázat részletei megtalálhatók a www.hypertension.hu weboldalon, a helyes mérés elvégzéséhez pedig segítséget nyújt a http://www.facebook.com/hypertoniaeve oldalon folyamatosan megjelenő oktatófilm-sorozat is.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>