Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Hivatalosan is megkezdődött az Éljen 140/90 alatt! program
  [2005.04.17.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Általános
  Élénk sajtóérdeklődés mellett indította útjára az "Éljen 140/90 Hgmm alatt!" országos oktató és beteg-együttműködést segítő programot a Magyar Hypertonia Társaság és Novartis Hungária Kft. a Hotel Mercure Buda szállóban április 15-én 15 órakor megrendezett sajtótájékoztatón.

  Prof. Dr. Kékes Ede, a projekt koordinátora, Prof. Dr. Farsang Csaba, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója és az MHT örökös tiszteletbeli elnöke, valamint Dr. Kiss István, a Fővárosi Szent Imre Kórház I. sz. Belgyógyászat osztályvezető főorvosa és az MHT főtitkára a program céljairól szólva elmondták: ma Magyarországon a magasvérnyomás népbetegségnek számít, és nemzetközi összehasonlításban is kedvezőtlen a magasvérnyomásban szenvedők aránya. Megfelelő vérnyomásérték elérésével azonban jelentősen csökkenthetők a szövődmények és az ezzel összefüggő halálozások száma.

  Hangsúlyozták, hogy az "Éljen 140/90 alatt!" programmal egy felhívást tesznek közzé, amelynek célja elsősorban az orvosok és a lakosság figyelmének felkeltése és egyfajta egészségjavító, egészségnevelő mozgalom elindítása.

  Dr. Kékes Ede a legfontosabb célok között említette, hogy az orvosok megismerjék a vérnyomásértékek fontosságát, valamint a betegséghez társuló egyéb rizikófaktorok és kóros állapotok jelentőségét, és erről rendszeresen tájékoztassák betegeiket is. Dr. Farsang Csaba az otthoni vérnyomásmérés jelentőségét hangsúlyozta, utalván arra a tapasztalatra, hogy, amennyiben a beteg saját maga is meg tudja mérni vérnyomását, akkor legtöbbször javulnak az értékek. A beteg nagyobb hajlandóságot mutat a gyógyszerek szedésére, nem egyszer a magasvérnyomás kiváltó okainak elkerülésére is. A program egyebek mellett az otthoni vérnyomásmérést is szorgalmazza és segíti. Kérdésre válaszolva Dr. Kiss István elmondta, hogy a programnak nem szabtak határidőt, elképzeléseik szerint éveken keresztül, folyamatosan szeretnék a magasvérnyomás problémájára és a gyógyítás, valamint a megelőzés legkorszerűbb, leghatékonyabb lehetőségeire a figyelmet ráirányítani.

  A sajtótájékoztatón bemutatták azt az egységcsomagot is, mely a háziorvosoknak illetve rajtuk keresztül a betegeknek szóló betegtájékoztató és a betegegyüttműködést segítő anyagokat tartalmazza.

  A Novartis Hungária munkatársai bemutatták a program háziorvosoknak szánt, vérnyomásmérőt, tájékoztató anyagokat tartalmazó egységcsomagját. A sajtótájékoztatót követően a konferencia teremben elkezdődött a tudományos program, ahol a felhíváshoz kapcsolódó szakmai kérdésekről tartottak előadásokat a témakör legkiemelkedőbb hazai szakemberei. A tudományos szimpózium-sorozat ellátogat több vidéki városba is, a következő állomás Zalaegerszeg lesz.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>