Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Megjelent a Hypertonia és Nephrologia szakmai folyóirat következő száma
  [2008.11.01.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Általános
  Megjelent a Hypertonia és Nephrologia, a Magyar Hypertonia Társaság szakmai folyóiratának következő száma, melyet a Társaság minden tagja hamarosan kézhez kap.

  Rövid összefoglaló a tartalomból:

  Ladányi Erzsébet, Kulcsár Imre, Balla József, Kiss Éva, Szabó András, Szegedi János,Túri Sándor, Kiss István: A végállapotú krónikus veseelégtelenség és a vesepótló kezelés helyzete Magyarországon 2006-ban c. közleményében rámutat, hogy a vesepótló kezelés, a transzplantáció ill. a peritonealis és hemodialízis ma a legfontosabb terápiás eszköz a végstádiumú vesebetegségben szenvedő betegek számára. Magyarországon a vesepótló kezelésben részesülő betegek aránya 2006-ban 6%-kal növekedett az előző évhez képest. Az 1 millió lakosra vesepótló kezelésben részesülő betegek aránya jóval alatta maradt mind az európai mind az amerikai átlagnak. A krónikusan dializált betegek éves mortalitása 2006-ban 13% volt. A vesebetegek életkilátásainak javítása érdekében az időben elkezdett nefrológiai gondozásnak elsőrendű feladatnak kell lennie.

  Nagy Judit, Kovács Tibor, Vas Tibor, Balázs Endre, Késői István, Pintér István , Sági Balázs, Wittmann István: Metabolikus szindróma és a vesék c. cikkében hangsúlyozza, hogy a metabolikus szindróma, melyet az obesitas, szérum lipid eltérések, magas vérnyomás és cukoranyagcsere-zavar jellemez gyakori betegség, melynek előfordulása állandóan növekszik. A metabolikus szindróma rizikó faktora a krónikus vesebetegségek keletkezésének és progressziójának. Az emelkedett testtömeg index és a magasabb derék körfogat és derék-csípő hányados előrejelzői a krónikus vesebetegség és a veseelégtelenség bekövetkezésének is. Minél előbb meg kell határozni a prevenciós és a terápiás lépéseket, melyekkel a krónikus vesebetegségek kialakulása és progressziója megakadályozható.

  A friss lapszámot szekemberként történő bejelentkezést követően - tagjaink a teljes cikkekel - megtalálja a Hypertonia & Nephrologia folyóirat oldalán >>

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>