Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Új előadással bővült a 'Továbbképző sarok'!
  [2009.04.29.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Általános
  A Magyar Hypertonia Társaság Továbbképző sarok névre keresztelt szakmai szolgáltatása új előadással bővült.

  Tekintse meg újabb anyagunk - felhasználói adatokkal történt bejelentkezést követően - A magas vérnyomás mint rizikófaktorról >>

  Röviden az előadásról:
  Évek óta ismert, hogy a cardiovascularis mortalitásban a kor mellett fontos tényező a vérnyomás is. Mind a szisztolés és diasztolés értékek együttes, mind a szisztolés érték izolált növekedése jelentős rizikófaktor az ISZB és a stroke okozta halálozásban. Ez a tendencia azonban nem csak magas vérnyomás esetében, hanem már a normális értéktartományban is megfigyelhető. Ma már az is kijelenthető, hogy a pulzusnyomás is cardiovascularis rizikófaktor, mely jól korrelál az érrendszerben zajló atherosclerotikus folyamatok előrehaladásával. 40 Hgmm fölé emelkedő, illetve tovább növő pulzusnyomás esetén már várhatóan emelkedik a cardiovascularis események száma, különösen 65 éves kor felett, és férfiak esetében nagyobb mértékben.

  10 év távlatában ellenben az adatok arra utalnak, hogy az egyre hatékonyabb antihypertenzív kezelés, valamint a stroke központok működése révén sikerült a súlyos agyi események számát mindkét nemben és minden korcsoportban csökkenteni.

  Az utóbbi évek felmérései alapján azonban a hypertoniás betegek túlnyomó többségénél egyéb cardiovascularis rizikófaktor is előfordul, legjelentősebb ezek közül a dohányzás, dislipidaemia és az obesitas.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>