Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók
előző 10 hír
 • Nézze meg honlapunkon Prof. Dr. Farsang Csabával készült interjút!
  [2022.09.16.] - MHT Web-Szerkesztőség

  A Társaság Örökös Tiszteletbeli Elnöke a Kongresszus nemzetközi vonatkozásairól számol be röviden.

   

  bővebben >>

 • Nézze meg honlapunkon dr. Nemcsik János főtitkár úrral készült interjút!
  [2022.09.16.] - MHT Web-Szerkesztőség

  Rövid beszámoló a 2021-2022-es év történéseiről, Társasági programjairól, a tagság alakulásáról.

   

  bővebben >>

 • Marosvári Miklós-Emlékérem - Dr. Jenei Zoltán
  [2022.09.16.] - MHT Web-Szerkesztőség

  1968-ban született Debrecenben. Orvos- doktori diplomáját 1993-ban szerezte a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Karán (korábbi DOTE) köztársasági ösztöndíjasként, „summa cum laude” minősítéssel. Az egyetemi évek alatt az Anatómiai és Szövettani Intézetben dolgozott díjazott demonstrátorként oktatói és kutatói tapasztalatokat szerezve. Végzés után az akkori I. számú Belgyógyászati Klinikán kapott gyakornoki állást, majd 1998-ban belgyógyászatból, 2000-ben kardiológiából, 2011-ben kardiológiai rehabilitációból és 2014-ben rehabilitációs medicinából szakvizsgát tett.

   

   

  bővebben >>

 • Dr. Kiss István Ifjúsági Díj - Horváth Eszter Mária
  [2022.09.16.] - MHT Web-Szerkesztőség

  Dr. Horváth Eszter Mária 2004-ben a Semmelweis Egyetem Általános Orvos- tudományi Karán szerezte általános orvosi diplomáját. Egyetemi tanulmányai alatt TDK-hallgatóként az agyi vérkeringés szabályozásával, valamint az idegi őssejtbeültetés terápiás lehetőségeivel kapcsolatos kutatásokat végzett a Semmelweis Egyetem Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézetében, majd ugyanitt kezdte meg PhD-tanulmányait 2003-ban, amit sikeres védéssel, 2009-ben teljesített.

   

   

  bővebben >>

 • Török Eszter-Emlékérem - Dr. Várbíró Szabolcs
  [2022.09.16.] - MHT Web-Szerkesztőség

  2000-től a Semmelweis Egyetem ÁOK II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának orvosa, jelenleg egyetemi tanár. 2005-ben szülészet-nőgyógyászati, 2009- ben klinikai farmakológiai, 2013-ban endokrinológiai szakvizsgát tett, képesített hipertonológus, diabetológus, a menopauza gondozás minősített orvosa, nőgyógyászati ultrahangdiagnosztikus.

   

   

  bővebben >>

 • Az MHT Tiszteletbeli Tagja – 2022 Vitor Paixao Dias
  [2022.09.16.] - MHT Web-Szerkesztőség

  Vitor Paixao Dias was born in 1960 in Portuguese. He has got the degree from the Faculty of Medicine of the University of Porto in 1985. He was acquitted of the title of specialist in Internal Medicine on July 11, 1994, with a classification of 19.4/20 points. He has been postgraduated in Occupational Medicine from the Faculty of Medicine of the Univer- sity of Porto on February 18, 2003, with a final classification of 15/20 points, and became the Specialist in Clinical Hypertension by the European Society of Hypertension since February 2008. His work experience started in 1986 as a general

   

  bővebben >>

 • Megkezdődött a Magyar Hypertonia Társaság XXIX. Továbbképző Kongresszusa
  [2022.09.16.] - MHT Web-Szerkesztőség

  2022. szeptember 15-én már kora délelőtt kezdetét vette a program, a napot a Magyar Hypertonia Társaság közgyűlése nyitotta, majd két párhuzamos szekcióban hat „főtéma” ülés, négy szimpózium és egy state of the art előadás töltötte meg kiváló tartalommal.

   

   

  bővebben >>

 • Az artériás életkor számításának jelentősége a családorvosi gyakorlatban
  [2022.09.15.] - MHT Web-Szerkesztőség

  A hipertóniás betegek gondozásának részét kell, hogy képezze a kardiovaszkuláris rizikóbecslés. Azoknál a betegeknél, akiknek nincs egyidejű kardiovaszkuláris betegségük, vesebetegségük vagy diabéteszük, illetve jelentősen emelkedett rizikójuk vagy nagyobb számú rizikófaktoruk, I-es osztályú, B evidenciaszintű ajánlással javasolt a Systemic COronary Risk Evaluation (SCORE) modell használata. Ugyanakkor a SCORE kiszámítása a 10 éves kardiovaszkuláris halálozás százalékos becslésével gyakran nehezen értelmezhető a betegek számára. A 2021-es európai kardiovaszkuláris prevenciós ajánlásban

   

  bővebben >>

 • A kardiovaszkuláris prevenció új szemlélete
  [2022.09.15.] - MHT Web-Szerkesztőség

  Bár Európa számos országában csökken az atherosclerotikus kardiovaszkuláris betegségek (ASCVD) előfordulása és mortalitása, mégis változatlanul a morbiditás és mortalitás legfőbb okát képezik – még a COVID-19 árnyékában is.

  A rizikótényezők jól ismertek, és a prevenció legfőbb eszköze az egészséges életmód népszerűsítése, valamint a dohányzás elhagyása lenne. A rizikófaktorok jelentős részét hatékonyan és biztonságosan tudjuk kezelni, és a gyógyszerek nagy része nem jelent nagy költséget a generikumok elterjedésével, minden adott tehát a hatásos kardiovaszkuláris (CV) prevencióhoz.

   

   

   

  bővebben >>

 • A gyógyszeres terápia lehetőségei a stroke-prevencióban
  [2022.09.15.] - MHT Web-Szerkesztőség

  Vérnyomáskezelés az ESC/ESH és az MHT irányelve alapján
   

  A stroke rizikófaktorainak száma jóval meghaladja a százat, de legszorosabb összefüggést a vérnyomással mutat. A hipertónia ischaemiás vagy haemorrhagiás stroke-ot okozhat. Ugyanakkor az emelkedett vérnyomás céltartományba történő csökkentése eredményezi a stroke-rizikó legnagyobb mértékű, kb. 40%- os csökkenését.

   

   

  bővebben >>

előző 10 hír

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>