Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók
 • Vaszkuláris biomarkerek
  [2019.11.27.] - MHT Hírmondó

  Annak ellenére, hogy a kockázatbecslési kalkulátorok nélkülözhetetlenek a prevenciós stratégiák megvalósításában, jelentős különbségeket tapasztalhatunk az előrejelzett és a valóban bekövetkező események számában. Emiatt van szükség egy adott egyén individuális kockázatbecslésének további finomítására, erre szolgálnak a biomarkerek. A biomarkerek köztes (surrogate) végpontként szolgálnak, amelyek megelőzik, helyettesítik a valódi, kemény klinikai végpontokat. Ahhoz, hogy egy biomarker a kardiovaszkuláris események megfelelő köztes végpontja legyen, számos kritériumot kell teljesítenie. Számos

   

  bővebben >>

 • Strukturális elváltozások a kisérkeringés szintjén
  [2019.11.27.] - MHT Hírmondó

  Az artériás keringés hálózata a nagy elasztikus és a közepesen nagy muszkuláris típusú artériákból, valamint a szervi keringést megvalósító kisérkeringésből áll. A magasvérnyomás-betegségre jellemző érelváltozások az elmúlt évtizedek kutatásának eredményei alapján az egész érhálózat szintjén kimutathatók. A különböző érátmérővel jellemzett területeken az érfali szerkezetet érintő strukturális eltérések mellett, azzal szoros összefüggésben funkcionális zavarok jelentkeznek.

   

  bővebben >>

 • A fehérköpeny- és a maszkírozott hypertonia jelentősége
  [2019.11.27.] - MHT Hírmondó
  Kép forrása: Szekszárdi Hypertonia Hírmondó

  A rendelőn kívüli vérnyomásmérési módszerek (ambuláns [ABPM] és otthoni vérnyomásmonitorozás [HBPM]) különböző hypertonia-fenotípusok felismeréséhez vezettek. Ezek kezeletlen hypertoniások esetén a következők:

   

  bővebben >>

 • Online is elérhetőek az MHT Hírmondók - MHT XXVII. Továbbképző Kongresszusa
  [2019.09.22.] - MHT Hírmondó

  Olvassa el az MHT hírmondóban megjelent köszöntőket interjúkat, összefoglalókat.

   

  bővebben >>

  Kapcsolódó dokumentumok(2)

 • A hipertónia kezelésének szempontjai vesetranszplantációt követően
  [2019.09.21.] - MHT Hírmondó
  Dr. Cseprekál Orsolya

  A vesetranszplantációt követően a vezető halálok kardiovaszkuláris eredetű. A páciensek 55–90%-a hipertóniás, amely a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának egyik legfontosabb kockázati tényezője.10 A jól ismert tradicionális rizikófaktorokon kívül (elhízás, diabétesz, kor, nem, alvási apnoe szindróma és csökkent vesefunkció) transzplantációhoz asszociált kockázati tényezők is szerepet játszanak megjelenésében (a donor tulajdonságai, immunszuppresszív szerek alkalmazása, arteria renalis szűkület, kilökődés).

   

   

  bővebben >>

 • Fókuszban a praxisközösségek
  [2019.09.21.] - MHT Hírmondó
  Dr. Torzsa Péter

  A praxisközösségek olyan ellátási modellt jelentenek, amelyben a meglévő alapellátási szereplők (háziorvos, ápoló, védőnő) mellett további egészségügyi szakemberek (gyógytornász, dietetikus, egészségpszichológus, egészségfejlesztő szakember, praxisközösségi ápoló) bevonásával komplex, népegészségügyi fókuszú, prevenciós szemléletű szolgáltatások nyújtása valósul meg a páciensek lakóhelyén. Jelenleg közel 130 praxisközösség működik Magyarországon, ezekben összesen 650 családorvos dolgozik. Ez az új szemlélet rengeteg lehetőséget rejt a hipertóniás betegek korai kiszűrésében, majd egyénre szabott

   

  bővebben >>

 • A Magyar Hypertonia Regiszter 2018–23 módszertana, tervezése és jelentősége
  [2019.09.21.] - MHT Hírmondó
  Az OMRON cég vizsgálatban alkalmazott Medistance rendszere

  A Magyar Hypertonia Társaság 2018-ban indította el a Magyar Hypertonia Regiszter 2018–23 elnevezésű, beavatkozással nem járó, többcentrumos vizsgálatát az Egis Gyógyszergyár Zrt. és az Omron Healthcare cégek segítségével és támogatásával.

   

  bővebben >>

 • RDN 2019 – Nincs vége
  [2019.09.20.] - MHT Hírmondó
  Dr. Légrády Péter

  Az eszközös kezelésekről az Európai Hipertónia Társaság (ESH) és az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 2013. évi közös ajánlásában már szó esett, akkor IIbC szintű ajánlást kapott. Azonban a 2018. évi ESC/ESH közös ajánlásban csak IIIB szintűt, azaz nem ajánlott. Ennek ellenére a mai napig világszerte több munkacsoport is töretlenül foglalkozik a renális denervációval (RDN).

   

  bővebben >>

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>