Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Fokozott-e a COVID-19 kockázata hipertóniásokban? - dr. Járai Zoltán
  [2021.09.16.] - MHT Hírmondó - Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók

  Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta járvány (COVID-19-járvány) 2020 első hónapjaiban rendkívül gyors globális terjedést mutatott. Emiatt az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) 2020. március 11-én az egész világra kiterjedőnek, azaz pandémiának deklarálta a COVID-19-járványt.

   

  A koronavírus-fertőzöttek klinikai jellemzői, illetve a fertőzés miatt bevezetett intézkedések számos kérdést vetnek fel a hipertóniás betegek ellátása kapcsán.

   

  Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy vajon a hipertónia az új típusú koronavírus-fertőzés kockázati tényezője-e, azaz milyen a magasvérnyomás-betegség gyakorisága a fertőzött betegek körében és van-e összefüggés a fertőzés és a hipertónia jelenléte között? Ezek a kérdések már az első megfigyeléses vizsgálatok publikálásánál felmerültek a hipertónia rendkívül magas populációs gyakorisága miatt.

   

  A járvánnyal sújtott területekről szóló és rendelkezésre álló beszámolók alapján a vírusfertőzést megkapó betegek között jelentős számban (15–50%) fordulnak elő hipertóniások. A megfigyeléses vizsgálatok azt mutatták, hogy amennyiben a betegség lefolyását és kimenetelét nézzük, akkor azt találjuk, hogy a hipertóniások között több volt a súlyos lefolyású betegség és több esetben végződött az infekció halállal.

   

  Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen beszámolók retrospektív módon gyűjtött adatokat feldolgozó, leíró statisztikát alkalmaztak. A megfigyeléses vizsgálatok nem bizonyítják, hogy a hipertónia önmagában okozója a súlyosabb lefolyásnak. Azok az elméleti megfontolások, amelyek az ACE-2 (a koronavírus celluláris receptora) hipertónia kapcsán észlelt fokozottabb expressziója kóroki szerepét hangsúlyozzák a fertőzés súlyosabb kimenetelében, nem egyértelműek. Különösképpen azért, mert eddig semmilyen adat nem igazolta, hogy a hipertóniának önmagában bármilyen hatása lenne bármilyen fertőzés lefolyására vagy éppen súlyosságára (szemben pl. a diabétesszel). Természetesen kézenfekvő magyarázat lehet a hipertónia fertőzöttek között észlelt fokozott előfordulására, hogy az idősek fogékonyabbak a fertőzésre és jól ismert, hogy a hipertónia nagyon szoros korfüggést mutat, így az idősebb populációban több a fertőzött és több a hipertóniás is.

   

  Ezt a feltételezést támasztja alá Williamson és munkatársai 2020 derekán a világ legrangosabb tudományos folyóiratában, a Nature-ben közölt publikációja. Ebben a cikkben azt vizsgálták, hogy vajon melyek a COVID halálozásért leginkább felelős kockázati tényezők. Ehhez egy hatalmas adatbázist (OpenSAFELY) használtak fel, amelyben az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service of England) által biztosított angol lakosság 40%-ának adatai szerepelnek. A több mint 17 millió felnőtt adatát vetették össze a 10 926 COVID-19 okozta halálesettel. Azt találták, hogy az idősebb életkor mellett a férfi nem, a diabétesz jelenléte, a súlyos asthma, a fekete vagy ázsiai rasszhoz tartozás még más faktorra történt illesztés után is jelentősen emelte a halálozási kockázatot, ugyanakkor a hipertónia esetében ezt nem tudták igazolni.

   

  Összefoglalva úgy tűnik tehát, hogy a hipertónia önmagában nem növeli a COVID-fertőzés halálozását, ugyanakkor a COVID-fertőzöttek jelentős hányada hipertóniás, akiknek az ellátása a pandémia idején is kiemelten fontos cél kell, hogy maradjon.

   

  Dr. Járai Zoltán

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>