Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  Köszöntő
  [2023.09.14.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók

  Tisztelt Kolléganők és Kollégák, kedves meghívott vendégeink és barátaink!

   

  Harmincévesek lettünk. Alkalom és lehetőség ez arra, hogy visszatekintsünk és emlékezzünk az elmúlt három évtizedre.

   

   

   

  Az első Magyar Hypertonia Symposiumot 1991-ben dr. Török Eszter, dr. de Châtel Rudolf és dr. Farsang Csaba szervezte az Európai Hypertonia Társaság (ESH) Milánóban tartott kongresszusának szatellitarendezvényeként. Ezen a kongresszuson az a tény, hogy több mint 400 magyar résztvevő volt, már jelezte a téma iránti nagy hazai érdeklődést. Itt emeljük ki dr. Illyés Miklós vitathatatlan érdemeit, hiszen ő szervezte meg 1991- ben az I. és 1992-ben a II. ABPM-szimpóziumot és alapvető szerepet játszott az ambuláns vérnyomás-monitorozás hazai elterjesztésében, a Meditech Kft. alapítójaként az első magyar ambuláns vérnyomásmonitor, a Meditech ABPM 1 kifejlesztésében.

  Az 1992-es szimpóziumon több mint 100 résztvevő jelenlétében dr. Nagy László főorvos úr javasolta a Magyar Hypertonia Társaság megalapítását. Javaslata osztatlan sikert aratott, ezért a következő évben, az 1993-ban összehívott tudományos kongresszuson megalakult a Magyar Hypertonia Társaság (MHT). A Társaság célul tűzte ki, hogy ösztönözze és kordinálja a szakmai és tudományos munkát a hypertonia területén, fejlessze a hazai, az európai, valamint a világ minden részére kiterjedő, nemzetközi kapcsolatokat és aktívan hozzájáruljon a hypertoniás betegek ellátásának javításához. Ezen célok a harmincéves MHT tevékenységének változatlanul a lényegét jelentik.

  Az MHT taglétszáma a kezdeti 120-ról gyorsan növekedett, így a 2007. év végére az MHT-nek közel 1600 tagja volt. Támogattuk és támogatjuk a magyar kutatási eredmények megismerését hazai és külföldi fórumokon. Az MHT kiemelkedő feladatává vált a hipertonológia területén a magas szintű hazai képzés, szakképzés és továbbképzés támogatása.Bekapcsolódtunk az európai és nemzetközi hypertoniatársaságok életébe. A továbbképzések szervezésével, a feltétel- és a vizsgarendszer meghatározásával elősegítettük és elősegítjük a mára már hivatalosan elismert hazai, valaminta nemzetközi akkreditációjú európai hipertonológusképesítés megszerzését.

   

  Megszerveztük és szakmailag elismertük a hypertoniaellátó helyeket. Számos, a hypertoniatudomány egy-egy speciális területével foglalkozó munkacsoportot szerveztünk. Tevékenységünk elismeréseként az Európai Hypertonia Társaság hazánkban is akkreditált hat ellátóhelyet mint Hypertension Excellent Centert.

   

  Számos külföldi szaktekintélyt tiszteletbeli taggá fogadtunk. A kiemelkedő társasági munka elismerésére megalapítottuk a Török Eszter‑, a Marosvári Miklós- és a Kiss István-díjakat. Kongresszusunkra rendszeresen meghívott külföldi (portugál, olasz, német, horvát, szlovák, román és szerb) kollégák nagy örömmel látogatnak el hozzánk. Külön kiemeljük a Portugál Hypertonia Társasággal 2008 óta rendszeresen, utóbbi években két alkalommal, a Horvát Hypertonia Társasággal és a Szlovák Hypertonia Társasággal évente szervezett közös szimpóziumainkat.

   

  Fájó szívvel, ugyanakkor nagy tisztelettel emlékezünk Társaságunk két volt elnökére, akik sajnos már nem jöhetnek el a jubileumi kongresszusra. De Châtel Rudolf és Kiss István professzorok lelkesedése, a hypertoniatudomány iránti elkötelezettségük és a Társaság érdekében végzett elévülhetetlen munkájuk példaként szolgál mindannyiunknak.

   

  Társaságunk aktív tevékenységgel, illetve elvi, szakmai támogatással részt vett és ma is részt vesz különböző szakmai-tudományos programokban. Ki kell emelnünk ezek közül néhány nagyon sikereset, pl. a Világbank támogatásával megszervezett Effective Control of Hypertension (ECHP) projektet, a Guideline And Practice (GAP), a Hypertonia időskorban és diabetes (HÍD), a Tartsa jó karban (TJK) programokat.

   

  Összefogva az egészségipar elkötelezett szereplőivel újabb és újabb nagyszabású projektekbe kezdhettünk. Az Éljen 140/90 Hgmm alatt elnevezésű program hozzájárult ahhoz, hogy 2007-ben a regisztrált hypertoniás betegek 44,2%-a elérte a(z akkori) célértéket (<140/90 Hgmm). Az ÉRV program, melyben hypertoniás betegek körében az alsó végtagi tünetmentes perifériás érszűkület szűrővizsgálata történt, felhívtam a figyelmet a tünetmentes szervkárosodás prognosztikai jelentőségére. A Hypertonia Regiszter, majd a Hypertonia Regiszter 2018–2023, valamint az ABPM Regiszter a rendelői és a rendelőn kívüli vérnyomásmérés rutinszerű alkalmazásának fontosságát támasztja alá egész országra terjedő adatgyűjtés révén. Mikor ezeket a sorokat írjuk, már több mint 4 millió rendelői vérnyomás és 24 ezer ABPM-adat áll rendelkezésünkre, amelyek tudományos feldolgozása révén pontos képet kaphatunk a hazai hypertoniaellátás eredményeiről és feladatairól. A betegek otthoni vérnyomásmérésének segítésére hozzájárultunk a KardioNapló és a Habita applikációk kifejlesztéséhez.

   

  A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékével közösen indított PROJEKT program célkitűzése a megfelelő vérnyomáskontroll arányának javítása. Szakmai támogatással részt vettünk a Kardiometabolikus programban, a Kistérségi egészségügyi programban és a Nők kardiovaszkuláris rizikója programban, illetve a Gyógyszerészi gondozás hypertoniaprogramjában.

   

  A Magyar Nephrologiai Társasággal közösen szerkesztett tudományos folyóiratunk, a Hypertonia és Nephrologia évente hat alkalommal jelenik meg. Hiszünk a betegedukáció fontosságában, ezért támogatjuk a betegeknek szóló Hypertonia – A vérnyomásmagazin lap megjelenését. Aktívan fejlesztettük az Intellimed Kft.-vel közösen honlapunkat, amely immár otthont ad a betegeknek szóló ismeretterjesztő oldalnak is, akárcsak a kollégák számára működtetett online továbbképzési felületnek.

  Társaságunk szakmai munkáját alapvetően segítette és segíti az egészségipar: a gyógyszer- és műszergyártók szervezési és anyagi támogatása. Nekik ezúton is köszönetet mondunk.

  A 30., jubileumi kongresszusunkra rendkívül gazdag programmal és sok meglepetéssel készülünk. A technikai szervezésben segítséget ismét a jól bevált Expert Quality nyújt. Bizton állíthatjuk, hogy a kongresszus a szakmai képzés mellett igazi ünnepi esemény lesz, amelyre szeretettel várjuk önöket a megszokott helyszínen, az őszi Balaton partján, Siófokon.


  Prof. dr. Farsang Csaba
  az MHT 30. kongresszusának elnöke


  Prof. dr. Járai Zoltán
  az MHT elnöke

   

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>