Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>

A MHT legfrissebb hírei


Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom archív.

  A mesterséges intelligencia lehetőségei és kockázatai
  [2023.09.14.] - MHT Web-szerkesztőség - Hírkategória: Kongresszusi hírek, hírmondók

  A számítógépes mikrochipek adattárolási kapacitásának és adatfeldolgozási sebességének drámai növekedése, valamint az adattudomány forradalma hozta el a mélytanuló algoritmusok és a természetes nyelvi feldolgozó modellek, azaz a mesterséges intelligencia új korszakát.


  A mesterséges intelligencia (MI) az egészségügyben először a képalkotással kapcsolatos területeken jelent meg: az EKG analízisében, a retinális és bőrlaesiók, valamint a patológiai metszetek diagnosztikájában. Ezt követően nagyon ígéretes segítséggé vált a radiológiai képalkotó diagnosztikában a kóros eltérések felismerésében az egyszerű radiológiai eljárásoktól a CT, MR vagy a mammográfia területén, különös tekintettel az intracranialis vérzések, nagyérocclusiók, a PTX vagy a pulmonalis embolia diagnózisában. Ez a fejlődés azonban egyidejű kihívásokkal szembesítette a felhasználókat: az MI-ajánlások csak folyamatos szakorvosi ellenőrzés mellett használhatók, az ezekre való túlzott hagyatkozás elkényelmesítheti a felhasználókat. Továbbá az egyes diagnózisok esetében az MI konfidenciaintervallumokat ad meg, aminek az interpretációja gyakorlatot igényel. A radiológusok számos aggályt fogalmaztak meg részben az MI-ajánlások transzparenciájának hiánya miatt (feketedoboz-effektus), részben a szakmai autonómia védelmében. Jelenleg úgy tűnik, hogy az MI-megoldások a másodpilóta vagy a másodvéleményt adó szerepét tölthetik be a leghatékonyabban a radiológia területén.

   

  A chatbotok második generációjának, azaz az OpenAI/Microsoft ChatGPT, majd a GPT-4-nek, illetve a Google Bardnak a megjelenése eddig páratlan érdeklődést váltott ki: az új technológiák közül elsőként a ChatGPT 5 nap alatt jutott el az 1 millió felhasználóig. Ennek továbbfejlesztett változata a GPT-4 chatbot 85%-os eredményt ért el az USA orvosegyetemi licencvizsgájánál.


  A chatbotok olyan komputerprogramok, amelyek mélytanuló természetes nyelvi feldolgozó algoritmusok segítségével az emberi beszélgetésekhez hasonlóan megértenek kérdéseket és automatikusan azonnal megválaszolják azokat. Egészségügyi felhasználásuk számos területen megkezdődött: az orvosi dokumentációtól kezdve a nagy egészségügyi adatbázisok feldolgozásán át az orvosi diagnosztikáig, prognosztikáig, a triázs területén át a terápiáig, a farmakológiai kutatásokig és az orvosi oktatásig. A betegek számára is komoly segítséget jelenthetnek a tünetek, laboratóriumi eredmények vagy az orvosi vélemények interpretálásában, a személyre szabott kockázatfelmérésben és életmód-tanácsadásban, továbbá a terápiás adherencia javításában.


  A chatbotok alkalmazása ugyancsak számos kockázatot rejt magában. A válaszok esetében nehéz eldönteni, hogy azok megfelelő bizonyítékokon alapulnak-e. Egyes esetekben a chatbotok egyértelműen téves válaszokat is adhatnak, amit „hallucinációknak” nevezünk, ami különösen veszélyes lehet az egészségügyi alkalmazások esetében, mivel a tévedések nem mindig feltűnőek. A chatbotok algoritmusát szinte a teljes internetes adatállományon készítik fel, ami számos hibás adatot tartalmazhat. Ezért fontos a chatbotok ajánlásainak verifikálása, ami a GPT-4 esetében nagyon sikeresen lehetséges a saját hibáinak megkeresésére való felszólítással.


  Tekintettel az MI egészségügyi felhasználásának kockázataira, a megfelelő hatósági szabályozás elengedhetetlen. Ennek a szabályozásnak olyannak kell lennie, ami nem gátolja a technológiai fejlődést, ugyanakkor időben fellépve garantálja a betegek életének, egészségének, valamint érzékeny adatainak biztonságát, továbbá válaszol az etikai kihívásokra is. Az MI alkalmazása hatalmas lehetőséget jelent az egészségügy számára. A megfelelően érzékeny és proaktív szabályozás esetén a potenciális veszélyek hatékonyan csökkenthetők. Az MI elfogadásának és elterjedésének akadálya lehet a félelem, hogy az MI kiszorít bennünket. Azonban az orvosi hivatás alapját, azaz az empatikus orvos-beteg kapcsolatot a gyógyítás során valószínűleg lehetetlen algoritmusokkal pótolni. Az MI egészségügyi használata ugyanakkor annyi potenciális előnnyel jár, hogy megjósolható, hogy azok az egészségügyi ellátóhelyek, amelyek használják az MI-t, kiszorítják azokat, akik nem veszik igénybe azt.


  Dr. Alföldi Sándor

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


MHT társasági hírek>>